Pánik a dukovany atomerőműben

Majdnem-katasztrófa egy cseh atomerőműben is

Külföldi források szerint leállították pénteken a dukovany atomerőmű egyik energiablokkját - a hírt később cseh források is megerősítették.

2011.04.03 10:07ma.hu

Pénteken leállították a dukovany atomerőmű egyik energiablokkját: a négyes reaktorban meghibásodott a szellőzőberendezés egyik, két és fél centiméteres vastagságú elvezető csöve, ismerte el Petr Spilka, a létesítmény szóvivője. A szakemberek egyelőre nem tudták megmondani, mennyi időt vesz igénybe a javítás - írja külföldi forrásokra hivatkozva az index.hu.

forrás: googlemaps


A hírportál szerint az előző héten tervezett leállást hajtottak végre a nevezett erőmű kettes blokkjában, ahol is három héten keresztül fűtőanyag cseréjére kerül sor. "A létesítmény másik két blokkja általános üzemmódban működik"- mondja Spilka.

Csehországban két atomerőmű van, a dukovanyt és a temelinit is szovjet tervek alapján építették.

A cseh miniszterelnök a múlt héten jelentette ki: nem lát okot arra, hogy az ország felülvizsgálja az atomenergiával kapcsolatos álláspontját, így a temelíni erőmű bővítését sem gondolják újra.

A Der Standardnak Petr Necas keddi bécsi bemutatkozó látogatása előtt jelezte: az atomenergia használatát hagyományosan ellenző Ausztriában folytatott tárgyalásai során is hangot fog adni ennek a nézetének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.