A parti őrség továbbirányította őket

Menekülnek Líbiából: megérkezett az első hajó az olasz partokhoz

Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete közelébe érkezett egy afrikai menekülteket szállító hajó szombat este, az első, amely a harcok kezdete óta Líbiából indult.

2011.03.27 11:24MTI

A vízi járművet azonban az olasz parti őrság a szomszédos, parányi Linosa szigete felé irányította. Lampedusán már több ezer, Tunéziából menekült zsúfolódott össze. Számuk immár meghaladja a sziget lakosságának a lélekszámát.
   
A Tripoliból péntek hajnalban indult hajón főként eritreai, etióp és szomáliai menekültek - összesen 350-en - tartózkodnak. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a hajó utasait vasárnap egy kompon a szicíliai Porto Empedocléba szállítják tovább, majd befogadó központokban helyezik el őket.
    
Laura Boldrini, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) olaszországi képviselője elmondta, hogy ez az első hajó, amely a Líbiában zajló erőszakcselekmények elől menekülő emberekkel indult útnak Olaszország felé.
   
Egy katolikus pap az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy négy vagy öt hajó futott ki líbiai kikötőkből Itália felé. A menekültekkel kapcsolatban álló pap szerint a líbiai katonai hatóságok szólították fel a távozásra a migránsokat.
   
Korábban Líbián keresztül rengetegen menekültek Olaszországba Afrikából. Róma és Tripoli 2008-ban megegyezett abban, hogy az illegális bevándorlók özönét közös erőfeszítéssel feltartóztatják. Miután azonban a nyugati országok támadást indítottak, Moammer Kadhafi, az észak-afrikai ország vezetője közölte, hogy nem folytatja az Európába irányuló menekültáradat feltartóztatásra a küzdelmet.
   
Róma a napokban aggodalmát fejezte ki, hogy Kadhafi bukása esetén akár 300 ezer menekült is elindulhat Olaszország felé. Itália ezért az Európai Unió segítségét kérte a menekültprobléma kezeléséhez, egyelőre nem sok eredménnyel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.