A WHO nyugalomra int

Japán: visszatérésre készülnek a nukleáris mentőcsapatok

Ausztrália szerdán felszólította a katasztrófa sújtotta japáni térségekben és Tokióban tartózkodó állampolgárait, hogy fontolják meg a távozást. A BBC jelentése szerint már több, mint négyezren haltak meg.

2011.03.16 22:52MTI

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont nyugalomra intett, s arra kérte az embereket, hogy ne terjesszenek rémhíreket.
   
A WHO pekingi képviselete szerint nincs jele annak, hogy számottevő sugárzás fenyegetné a külföldet a múlt heti japán katasztrófában megsérült fukusimai erőműből. Kínában elrendelték a japán importszállítmányok sugárellenőrzését.

Fotó: MTI

 

Az orosz Távol-Keleten továbbra is normális a háttérsugárzás szintje - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, hozzátéve, hogy nincs szükség semmilyen rendkívüli intézkedésre.

   

Megemelték az eltűrhető sugárzás hivatalos mértékét

A japán egészségügyi minisztérium bejelentette szerdán, hogy két és félszeresére emelték az egyes emberek által eltűrhető hivatalos sugárdózist.

Az eddigi évi 100 millisievert helyett az atomipari dolgozók adagja 250 millisievert lett. A döntést a minisztérium "a jelen körülmények között elkerülhetetlennek" nevezte. A fukusimai erőmű meghibásodott 3-as és 4-es reaktorát megpróbálják vízágyúval locsolni. A tokiói rendőrség különleges járművét estére várják a helyszínre - közölte az NHK tévétársaság.

A nukleáris fűtőelemeknek, még a használtaknak is víz alatt kell maradniuk - hangsúlyozta egy szakértő.

Az amerikai fegyveres erők két tűzoltó autót küldtek segítségül a fukusimai erőműhöz, de személyzet nem megy velük - közölte a Pentagon szóvivője. Németország felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Tokiót és környékét, valamint Jokohamát. Berlinben már arra az esetre is készülnek, ha sugárszennyezett személyek érkeznének haza Japánból.

Washington pilóta nélküli felderítő repülőgépet küld a fukusimai erőmű fölé

Az Egyesült Államok pilóta nélküli felderítő repülőgépet küld a fukusimai atomerőmű fölé csütörtökön, hogy a segítségével adatokat gyűjtsenek a belső állapotokról - jelentette a japán hírügynökség kormányforrásokra hivatkozva.

A Global Hawk típusú gépről infravörös fényképeket készítenek, amelyekből remélhetőleg következtetni lehet a nagy mértékben sugárzó reaktorok belsejében lejátszódó folyamatokra. A tokiói kormány közölte, hogy a jelen pillanatban nem tervezi kibővíteni az erőmű körül 20 kilométeres körzetben kijelölt kitelepítési övezetet. Edano Jukio kormányszóvivő ugyanakkor arra panaszkodott, hogy egyes vállalatok nem hajlandóak segélyt szállítani Fukusima prefektúrába még a veszélyes övezet határán kívül sem.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, a japán Amano Jukija bejelentette, hogy csütörtökön fölkeresi a bajba jutott erőművet, hogy első kézből kapjon információt a helyzetről, amelyet "nagyon komolynak" nevezett. Közölte: bebizonyosodott, hogy az erőmű három reaktorának megsérült a magja.

Már több, mint négyezer halott

Yuhei Sato erőteljesen bírálta a katasztrófa sújtotta Fukushima Daiichi erőmű környékének kiürítési gyakorlatát. Fukushima prefektúra kormányzója a katasztrófa kezeléséenk hivatalos módjáról azt mondta: "Tombol a félelem, az emberekben forr düh".

A mérnökök közben az idővel versenyzve próbálják elkerülni az esetleges nukleáris katasztrófát a Fukushima Daiichi erőműben, mely súlyosan megsérült a pénteki földrengés és szökőár során. Az evakuációs zónát egy 20km-re (12 mérföld) terjesztették ki.

Azt a 140.000 embert azonban, akik 20-30km-re élnek a létesítménytől, kedden még arra szólították föl, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Információk szerint a halottak száma közben 4314-re emelkedett. 2282-en sérültek meg, 8606 embert keresnek. Az értesülés azért különös, mert a források korábban ennél jóval magasabb számról beszéltek.

A nukleáris mentőcsapatok a visszatérésre készülnek

A sugárszint megemelkedése miatt távozásra kényszerült japán mentőcsapatok arra készülnek, hogy szerda éjjel folytatják a munkát a fukusimai atomerőműnél, miután a sugárzás mértéke az emberi egészséget már nem fenyegető tartományba csökkent.

A munkálatok felfüggesztésével értékes időt veszítettek a reaktorok leolvadásának megakadályozásáért folytatott küzdelemben, s egyelőre nem is tudni, hogy mi történt az erőmű túlhevült reaktoraiban napközben, miután a munkások leállították a tengervíz szivattyúzását, amellyel a fűtőrudakat próbálták hűteni. A jelek szerint azonban romlott a helyzet. Az egyik, valószínűleg a hármas reaktor felől fehér gőzszerű felhők emelkedtek magasba, s a kormány közlése szerint feltehetően innen származott a radioaktív szennyezés, amely miatt le kellett állítani a munkálatokat. Nem kizárt azonban az sem, hogy megrongálódott a reaktor vastag, 10-15 méteres acélburkolata, s így került ki sugárzó anyag a külvilágba. A legnagyobb aggodalmat jelenleg a négyes reaktor kiégett üzemanyagot tartalmazó pihentető medencéje okozza, ugyanis itt is alacsony a vízszint.

A négyes blokknál kedden kétszer is tűz ütött ki, s leállt a medence hűtőrendszere. A múlt heti földrengés idején a négyes reaktoron karbantartást végeztek, csakúgy mint az ötösön és a hatoson, így a fűtőelemek nem a reaktortartályban, hanem a pihentető medencében voltak. Szakértők elképzelhetőnek tartják, hogy innen is radioaktív szennyezés kerül ki. A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség (NISA) becslése szerint az egyes reaktorban az üzemanyagrudak 70 százaléka rongálódott meg. A Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint a kettes blokkban a fűtőelemek 33 százaléka károsodott.

Az illetékes japán tisztviselőket egyre erősebben bírálják bel- és külföldön egyaránt a tájékoztatás elégtelensége és a munkálatok összehangolatlansága miatt. Fukusima prefektúra kormányzója az NHK japán televíziónak kijelentette, hogy a fukusimai lakosok körében robbanásveszélyes szintre erősödött a harag és a nyugtalanság.

Az atomerőmű körzetéből kitelepített és befogadóközpontokban elhelyezett emberek nem kapnak elegendő mennyiségű meleg ételt és más alapvető létfontosságú cikkeket, s nem készültek fel a hatóságok megfelelően a helyzet romlására - tette hozzá.

John Price, egy Ausztráliában dolgozó nukleáris biztonsági szakértő meglepőnek nevezte, hogy a japán hatóságok milyen kevés információt tesznek közzé. Kiemelte, hogy a külvilág még nagyjából sem tudja, mi történt, mi nem működik.

"Mindannyian találgatunk" - mondta a szakértő, aki ugyanakkor úgy vélte, hogy jelenleg az egészségügyi kockázat mértéke kicsi a lakosság egészét tekintve, de az erőműnél dolgozók egészségét komoly veszély fenyegeti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.