"Úgy fogja végezni, mint Hitler"

Teljes a káosz Tripoliban: mészárlás és lámpavasra akasztott emberek

Meg vannak számlálva Moammer Kadhafi líbiai vezető napjai - mondta Líbia volt igazságügy-minisztere; Musztafa Abdel-Dzsalíl szerint Kadhafi ezredes öngyilkosságot fog elkövetni, akárcsak Adolf Hitler a II. világháború végén. A véres belviszály sújtotta észak-afrikai országot külföldiek tízezrei próbálják elhagyni.

2011.02.24 17:52MTI

A politikus, aki nemrégiben mondott le posztjáról tiltakozásul amiatt, hogy a líbiai vezetés erőszakkal lépett föl a kormányellenes tüntetők ellen, az Expressen című svéd lapnak nyilatkozott.

A csütörtökön megjelent interjúból előző nap az újság internetes oldalán közöltek részleteket, köztük az exminiszternek azt a kijelentését, miszerint annak idején Kadhafi személyesen adott parancsot a Lockerbie-merényletre. 1988. december 21-én a skóciai Lockerbie fölött fölrobbant az amerikai PanAm légitársaság Boeing 747-es utasszállító repülőgépe. A merénylet összesen 270 halálos áldozatot követelt.


"Ezt nem csak gondolom, száz százalékig biztos vagyok benne. Ő (Kadhafi) adott parancsot a titkosszolgálati tiszteknek és Megrahinak" - mondta a volt miniszter, akivel a kelet-líbiai Beidában készítettek 40 perces interjút. Megrahi, a líbiai titkosszolgálat ügynöke volt az egyetlen, akit elítéltek a merénylet miatt. 2001-ben életfogytig tartó szabadságvesztést kapott, de két éve elengedték skóciai börtönéből arra hivatkozva, hogy rákbeteg, és már csak néhány hónapja van hátra.

Otthon nemzeti hősként ünnepelték, és azóta is háborítatlanul él családja körében. Musztafa Abdel-Dzsalíl az interjúban fölszólította a líbiai diplomatákat, hogy maradjanak a posztjukon, de tegyék nyilvánvalóvá, hogy "a nép oldalán állnak".

A volt miniszter egyúttal felháborodásának adott hangot, amiért, mint mondta, "ez a gyilkos rezsim" afrikai zsoldosokat fogadott föl Csádból és Nigerből.

Az előző napok Kadhafi-ellenes tüntetéseinak halálos áldozatait nézik meg egy bengázi kórház halottasházának dolgozói 2011. február 24-én (fotó: MTI)


Elrabolták Tripoliban Kadhafi volt protokollfőnökének lányait

Elraboltatta és az állami televízióba vitette egykori protokollfőnökének két lányát Moammer Kadhafi líbiai vezető azért, hogy azok nyilvánosan cáfolják meg apjuk Franciaországban adott nyilatkozatait - közölte csütörtökön a párizsi emigrációban élő Núri al-Miszmári ügyvédje.

"Jelenleg is Kadhafi embereinek kezei között vannak, ami bizonyítja, hogy bosszút akarnak állni" - mondta Frédéric Landon.

Az ügyvéd jelezte: nem érti, miért utasította el a francia belügyminisztérium Miszmári kérését, amellyel rendőri védelemért folyamodott Franciaországban.

A volt protokollfőnök szóban forgó nyilatkozataiban Kadhafi erőinek fellépését rendre népirtásnak nevezte és több ízben beszélt afrikai zsoldosok bevetéséről. A francia terrorelhárítási szervek - még a lányok elrablása előtt - úgy ítélték meg, hogy a volt líbiai politikus védelme nem indokolt, de jelezték: az arab országban zajló események függvényében a döntést hajlandók felülbírálni. Az ügyvéd elmondta azt is, hogy Núri al-Miszmári több családtagjának vízumkérelmét elutasította a tripoli francia nagykövetség.

"Több lánya is megjelent a francia nagykövetségen, de azt kérték tőlük, hogy szerezzenek be igazolást arról, hogy a líbiai hatóságok engedélyezik kiutazásukat az országból. Ez a diplomaták esetében szükséges, de nekik normál útlevelük van" - tette hozzá az ügyvéd.

A francia külügyi szóvivő cáfolta az ügyvéd utóbbi állítását: "A tripoli nagykövetségünk tudomása szerint ezek a személyek nem jelentkeztek vízumért" - mondta csütörtökön Bernard Valero.

A líbiai vezető egykori közvetlen munkatársa hivatalosan egészségügyi okokból érkezett múlt ősszel Franciaországba. Tripoli azonban távozása után sikkasztással vádolta meg, és a kiadatását kérte Párizstól. A francia hatóságok jelenleg vizsgálják a kérelmet, al-Miszmári tagadja a vádakat.

A hadsereg támadást hajtott végre a főváros közeli az-Závija ellen

A líbiai hadsereg Moammer Kadhafihoz, az ország vezetőjéhez hű alakulatai támadást hajtottak végre a felkelők ellen a Tripolitól délnyugatra fekvő az-Závija városában - jelentette az al-Arabíja arab hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva.

A hadsereg egy volt tisztje az-Závijából telefonon beszélve azt mondta a tévének, hogy "nagyon nehéz a helyzet, a városban sok a halott és a sebesült".

Egy másik szemtanú arról számolt be az amerikai hírügynökségnek a fővárostól mintegy 30 kilométerre lévő városból, hogy a hadsereg egyik egysége légvédelmi rakétákkal és géppuskákkal szétlőtte annak a mecsetnek a minaretjét, amelyben a Kadhafi távozását követelő tiltakozók táboroztak, miután azok nem voltak hajlandóak elvonulni a katonák felszólítására.

A mecset belsejében és környékén táborozók - a szemtanú szerint többségükben csak vadászpuskákkal felfegyverkezett fiatalok - súlyos veszteségeket szenvedtek, az áldozatok számát azonban a férfi nem tudta megmondani. A megtorlásoktól tartó, ezért név nélkül nyilatkozó szemtanú elmondta, hogy a támadást csütörtök reggel indították ellenük, egy nappal azután, hogy a városba érkezett Kadhafi egyik embere, Abdullah Megrahi, s megfenyegette a tiltakozókat, hogy "ha nem távoznak, meglátják, vérfürdő lesz". A férfi elkeseredve nyilatkozott arról, hogy a líbiai hadsereg katonái a saját népükre támadnak.

A kormányellenes tiltakozások február 15-i kezdete óta több katonai egység átállt a felkelők oldalára. A telefonáló elmondta: a városbeli tiltakozók nem akarnak csatlakozni az ellenzéki mozgalomnak ahhoz a felhívásához, hogy pénteken az egész országból vonuljanak Tripoliba. A Kadhafihoz hű erők a hét elején heves ellentámadásba lendültek, miután a négy évtizede hatalmon lévő líbiai vezető ráébredt, hogy ha több nagyváros és Tripolihoz közeli település a felkelők kezére kerül, kicsúszik a kezéből az ország ellenőrzése.

A központtól szinte már elszakadt, Barka (Kirenaika) néven ismert keleti országrészben az ellenzék meghirdette, hogy "felszabadítja" Tripolit, ahol a líbiai vezető meghúzta magát, és milicistái járőröznek az utcákon, a városba vezető utakat pedig harckocsik őrzik - írja az amerikai hírügynökség.

Közben Líbiából a szomszédos Tunéziába menekülő egyiptomi építőmunkások azt mondták a brit hírügynökségnek, hogy a Tripolitól mintegy 120 kilométerre nyugatra fekvő Zuára ellenőrzését kormányellenes milíciák vették át.

Közlésük szerint sem rendőri, sem katonai jelenlét nincs a városban, amelyet jelenleg automata fegyverekkel rendelkező "népi bizottságok" uralnak. "A nép van uralmon. A rendőrőrsöket felgyújtották" - tette hozzá a Tunéziába érkezett egyiptomi munkások egyike.

Utasok várakoznak a tripoli nemzetközi repülőtér előtt 2011. február 23-án. Az európai országok repülőgépeket és hajókat küldenek Líbiába, hogy kimenekítsék állampolgáraikat (MTI)


Németország három hadihajót küld Líbia partjaihoz

Németország két fregattot és egy ellátóhajót küldött Líbia partjaihoz - jelentette be csütörtökön egy katonai szóvivő Berlinben.

A Brandenburg és a Rheinland-Pfalz fregatt, valamint a Berlin nevű ellátóhajó úton van a Szirti-öböl felé, hogy támogassa a német állampolgár kimenekítését - mondta. Líbiában csütörtök reggelre mintegy 160 német maradt, miután 6-700-at már repülőgépeken elszállítottak. Az észak-afrikai ország közvetlen közelébe más államok is vezényeltek hadihajókat: Görögország a Pszára fregattot, de közölte, hogy készenlétben állnak más hadihajói is.

Törökország egy fregattal kíséri állampolgárai evakuálását, és a brit Cumberland fregatt máris kikötött Bengáziban.

Olaszország négy fregattot küldött a Szicíliát és Líbiát elválasztó Szicíliai-szorosba. A kimenekítés haditengerészeti támogatására számít az Európai Unió is. Krisztalina Georgieva, a válságkezelésért felelős uniós biztos kijelentette, hogy az evakuálás megszervezésekor számolnak a térségben tartózkodó hadihajókkal is. Szemtanúk korábbi jelentése szerint hétfő reggel óta négy líbiai fregatt várakozik Tripoli kikötőjében.

Kadhafi szerint Oszama bin Laden manipulálja a tüntetőket

Moammer el-Kadhafi líbiai vezető a televízióban sugárzott csütörtöki beszédében részvétét fejezte ki az összecsapások áldozataiért a hozzátartozóknak, és azt mondta, hogy a tüntetések Oszama bin Laden terrorista vezér érdekeit szolgálják, ő manipulálja a népet.

A beszéd során Kadhafi nem jelent meg személyesen, a hangja telefonból volt hallható. Egyebek között azt állította, hogy az erőszakhoz folyamodó emberek be vannak drogozva.

A hallucinogén anyagokat külföldi ügynökök terjesztik - mondta.

Ezrével menekülnek a külföldiek, viharos időjárás a Földközi-tengeren

Két hajóval sikerült csütörtökön újabb 4500 kínai munkást a háborgó tengeren át Líbiából Krétára menekíteni, de a viharos időjárás miatt egy komp, fedélzetén több száz amerikaival Tripoli kikötőjében rekedt. A véres belviszály sújtotta észak-afrikai országot külföldiek tízezrei próbálják elhagyni. Akiknek ez sikerült, vérfagyasztó történeteket mesélnek: hallani lehet a kelet-líbiai kikötővárosban, Bengáziban villanyoszlopokon lógó emberekről vagy egy utasokkal teli gépkocsit széttaposó páncélosról.

"A helyzet meglehetősen rettenetes...sűrű lövöldözést hallottunk, és sok lángoló házat láttunk" - meséli egy görög olajmunkás, aki egy Bengázi közelében fekvő üzemben dolgozott. "Mindenkinek elege van, és örül, hogy végre kikeveredett onnan...Líbiai barátaink és kollégáink segítettek elmenekülni. Életünk az ő kezükben volt" - mondta.

Mintegy 15 ezer kínai vendégmunkást terveznek komppal Krétára szállítani, akiket onnan a pekingi kormány bérelt repülőgépekkel szállít majd haza az elmúlt idők legnagyobb kínai külföldi evakuációs műveletében. Több mint 30 ezer kínai állampolgár dolgozik Líbiában különböző építkezéseken és az olajiparban.

A Tripolit repülőgépen elhagyók szerint a líbiai főváros repülőterén teljes a káosz: az emberek tülekedve, verekedve, egymáson átgázolva igyekeznek feljutni a gépek fedélzetére.

"A repülőtér olyan, mint egy nagy állatkert. Legalább tízezren tolonganak ott, próbálva kijutni onnan" - mondta egy brit utas érkezése után a londoni Gatwick repülőtéren.

"Teljes őrület, minden kicsúszott az ellenőrzés alól. Elvesztettem az összes poggyászomat. Szó szerint egymáson átgázolva próbálnak az ajtóhoz jutni" - mondta.

Azoknak az amerikaiaknak, akiknek sikerült feljutniuk a Maria Dolores komp fedélzetére Tripoli as-Sahab kikötőjében szerdán, hosszú várakozásra kell felkészülniük. Heves szélvihar korbácsolja magasra a Földközi-tenger hullámait, és a 600 fős katamarán aligha hajózhat el a líbiai kikötőből Málta felé pénteknél korábban.

"Állampolgáraink biztonságban vannak a hajón" - bizonygatta Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő. A hajóút nyolc óráig tart majd.

Törökországnak eddig több mint 7 ezret sikerült evakuálnia Líbiában tartózkodó 25 ezer állampolgára közül. Többségük csütörtökön két hajóval érkezett meg Marmaris török kikötőbe. Bengáziban, amelyet kormányellenes tüntetők ellenőriznek, a szemtanúk korábban heves harcokat, fosztogatást és öldöklést láttak. Az egyik török cég illetékese azt mondta, hogy fegyveres osztagok támadták meg a város repülőterét. A szemtanú teherautókat látott több mint 20 holttesttel, valószínűleg fekete-afrikai zsoldosok tetemeivel.

Egy másik török menekülő felakasztott embereket látott az utcán, a villanypóznákon lógva. Nem tudta megmondani, hogy tüntetők voltak-e vagy Kadhafi támogatói.

Egy kanadai cég képviselője, akinek egy török hajóval sikerült elmenekülnie, elmondta, hogy Bengáziban megtámadták és kifosztották vállalata irodáit és lakásait, elvitték autóikat és elektromos berendezéseiket.

Átadott az amerikai hírügynökségnek egy videofilmet, amelyet elmondása szerint milicisták bíztak rá, hogy csempésszen ki Líbiából. A felvételen egy páncélos által széttaposott piros gépkocsi látszik, amelyben emberek ültek, mások őrjöngve és ordítozva futkosnak az utcán.

Eközben a líbiai hatóságok nehezítik a leszállási engedélyek megszerzését a Tripoliba tartó bérelt repülőgépek számára. Ez és más műveleti és biztonsági problémák arra késztettek több légitársaságot - köztük a Lufthansát, az Austrian Airlinest és az Alitaliát -, hogy felfüggesszék líbiai járataikat. A Líbiában tartózkodó 1500 olasz közül több százan már elhagyták az országot. Görögország a hajók mellett három katonai szállító repülőgépet küldött csütörtökön Líbiába, hogy hazaszállítsa 300 állampolgárát, többségükben építőmunkásokat.

Egy repülőgép fedélzetén 125 ukrán és 38 külföldi érkezett Líbiából csütörtökön a kijevi Boriszpil repülőtérre. Egy lengyel kormánygép, amely eredetileg 80 lengyel állampolgárt szállított volna haza, végül csupán 15 lengyellel és néhány külföldivel landolt Varsóban, mert a többiek nem tudtak eljutni a tripoli repülőtérre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.