Félelmet keltett beszédével

Kadhafi tömegpusztító fegyvereket is bevethet?

A volt brit külügyminiszter, Lord David Owen szerint tömegpusztító fegyvereket is bevethet saját népe ellen Kadhafi. Párizs újabb különgépeket küld Tripoliba a francia állampolgárok kimenekítésére, közben a második bolgár repülőgép is megérkezett Szófiába, bolgár állampolgárokkal a fedélzetén. Törökország több mint ötezer állampolgárát menekítette ki az elmúlt három napban.

2011.02.23 11:51MTI

Tömegpusztító fegyvereket is bevethet saját népe ellen Kadhafi líbiai vezető - mondta szerdán Lord David Owen volt brit külügyminiszter, aki szerint a nemzetközi közösségnek repüléstilalmi övezetet kellene létesítenie Líbia légterében.

A veterán brit politikus, aki rendszeresen kommentál külpolitikai fejleményeket a médiában, a BBC rádió szerdai politikai hírmagazinjában nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Kadhafinak rendelkezésére állnak vegyi és biológiai fegyverek, és ezeket használhatja is a felkelés részvevői ellen.
    
Lord Owen szerint Kadhafi személyiségét "nem lehet hétköznapi normák alapján megítélni", mivel "mélységesen instabil" emberről van szó, aki "rettenetes dolgokra képes", és ez "42 éve" - a líbiai vezető hatalomra kerülése óta - igaz.  
    
Lord Owen szerint katonailag teljes mértékben kivitelezhető a líbiai repüléstilalmi övezet, hogy megakadályozzák a líbiai légierő bevetését a lakosság ellen, mivel Líbia közelében számos NATO-támaszpont működik, és az amerikai haditengerészetnek is vannak repülőgép-hordozó hajói a Földközi-tengeren.
    
A brit politikus példaként hozta fel az amerikai, a brit és a francia légierő által az 1990-es években Irakban fenntartott repüléstilalmat, amellyel szavai szerint sikerült megakadályozni, hogy Szaddám Huszein néhai iraki államfő tömegmészárlást kövessen el a kurd lakosság körében.
    
David Owen hozzátette ugyanakkor, hogy a hasonló líbiai repüléstilalmi zónához kívánatos lenne egy ENSZ-határozat, és kérdés, hogy a világszervezetben ehhez meg lehet-e teremteni a szükséges többséget.
    
Sir Jeremy Greenstock, Nagy-Britannia volt ENSZ-nagykövete, aki szintén a BBC rádió műsorának vendége volt, a beszélgetésben kijelentette ugyanakkor, hogy szerinte Oroszország és Kína leszavazna egy ilyen kezdeményezést. Hozzátette: a közelmúlt tapasztalatai azt mutatják, hogy a nemzetközi katonai beavatkozásoknak "mindig vannak előre nem látott következményei is".
    
Sir Jeremy szerint az események valószínűleg egyébként is megelőzik a nemzetközi egyeztetéseket, mivel a Kadhafi-rezsim "a kimúlás küszöbén van".
    
Kadhafi közeli távozásával kapcsolatban Lord Owen válaszként csak annyit jegyzett meg, hogy "hiszem, ha látom".

Párizs: Kadhafi beszéde "félelemkeltő" volt

Félelemkeltőnek nevezte Moammer Kadhafi líbiai vezető előző esti televíziós beszédét szerdán a francia Európa-ügyi államtitkár. Laurent Wauquiez egyúttal bejelentette: Párizs újabb különgépeket küld Tripoliba a francia állampolgárok kimenekítésére.

"Ez a felvétel félelemkeltő, borsódzik tőle az ember háta: a nyelvezet, amit használ, a gyalázkodás, a szavak erőszakossága, a politikai perspektíva teljes hiánya. Franciaország a leghatározottabban elítéli ezt az egészet" - fogalmazott a francia kormánytag a Canal+ kereskedelmi televíziónak adott interjúban.
    
A líbiai vezető dacos és gyújtó hangvételű, de zavaros keddi beszédében leszögezte, hogy nem hagyja el Líbiát, inkább hazájában fog mártírhalált halni, s az utolsó csepp véréig küzdeni fog. Kadhafi "patkányoknak és zsoldosoknak" titulálta a hatalma ellen fellázadt tüntetőket, akik szerinte iszlamista állammá akarják változtatni hazáját és akik - mint fogalmazott - a líbiai törvények szerint halálbüntetést érdemelnek.
    
Wauquiez elmondta: kedden egy első különgéppel 167 francia állampolgárt, köztük hetven gyereket menekített ki a külügyminisztérium Líbiából. Egy második járattal mintegy kétszáz ember szerdára virradóra érkezett meg Párizsba. Mindkét gép újra elindul Tripoliba, hogy "mindenkit hazahozzon" - tette hozzá az államtitkár.
    
"De még maradtak ott franciák. Vigyázni kell mindenre, amit mondunk, mert a franciák élete veszélyben forog" - hangsúlyozta Wauquiez. Hozzátette: "Amint a francia állampolgárok problémáját megoldottunk, Franciaország nagyon gyorsan meg fogja vizsgálni a szankciók lehetőségét a Kadhafi-rezsimmel szemben".    
    
Hivatalos adatok szerint mintegy 750 francia állampolgár él állandó jelleggel Líbiában, közülük még háromszázan az arab országban vannak.
    
A Tripoliból Párizsba hazaért franciákat a Vöröskereszt önkéntesei fogadták szerda reggel a repülőtéren. A láthatóan ijedt és fáradt, de megkönnyebbült utasok egy része a francia tömegtájékoztatási eszközökben elmondta: hirtelen kellett mindent maguk mögött hagyniuk Líbiában, miután a fegyveres összecsapások kitörése óta nagyon féltek, és ezért azóta otthonaikba bezárkózva éltek.

Bolgár repülőgépes evakuálás Tripoliból

A BTA bolgár hírügynökség szerdai tudósítása szerint a második géppel - a bolgár kormány gépével - mindössze egyetlen bolgár állampolgár érkezett haza Szófiába, a gép többi utasa többségében horvát állampolgár. A 83 utas között hetven horvát, tíz kínai és két dél-koreai volt. Szerda hajnalban a Bulgaria Air gépével 110 bolgár állampolgár érkezett Szófiába.
   
A bolgár külügyminisztérium adatai szerint mintegy másfél ezer bolgár állampolgár tartózkodik Líbiában. Konsztantin Dimitrov külügyminiszter-helyettes újságíróknak azt mondta szerdán, a második gép érkezése után, hogy a tripoli repülőtéren egyetlen bolgár állampolgár sem várakozik a hazautazásra.
    
Nikolaj Mladenov külügyminiszter szerdán reggel a BTV televízióban azt mondta, hogy az arab ország keleti részéből tengeri úton tervezik a bolgár állampolgárok kimenekítését. Egyben megerősítette, hogy egy csoport bolgár Bengázitól keletre a pusztában rekedt.
   
A bengázi repülőtéren több kifutópálya megrongálódott, ezzel magyarázta a külügyminiszter-helyettes, hogy tengeri úton menekítenék ki a még ott lévőket.

Törökország több mint ötezer állampolgárát menekítette ki; egy törököt megöltek

Törökország több mint ötezer állampolgárát menekítette ki az elmúlt három napban a kormányellenes lázadás sújtotta Líbiából, egy török állampolgárt azonban megöltek az arab országban - közölte szerdán a török külügyminiszter.

Ahmet Davutoglu elmondta, hogy kedd este értesültek a török állampolgár - egy építőmunkás - haláláról. A CNN Türk török hírtévé honlapján közölte, hogy a török munkást egy ismeretlen fegyveres lőtte agyon egy Tripoli közelében folyó építkezésen. Az észak-afrikai arab országban mintegy 25 ezer török állampolgár él, dolgozik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.