Terroristák, futószalagon

Guantánamón marad a szudáni terrorista-kiképző

A peren kívüli előzetes megállapodásnak megfelelően további 34 havi további fogva tartásra ítélte pénteken Moira Modzelewski amerikai katonai bíró a terrorizmus anyagi támogatásával és összeesküvéssel vádolt szudáni Núr Oszmán Mohamedet.

2011.02.19 08:38MTI

A szudáni terrorista-kiképzőt tovább 34 havi fogságra ítélték Guantánamón. Mohamed 1996 és 2002 között Afganisztánban a haldeni terrorista kiképzőtábor instruktora és parancsnokhelyettese volt.

A pénteken a guantánamói amerikai támaszponton befejeződött tárgyaláson a katonai tanács (esküdtszék) a vádlottat az esetében kiszabható maximális, 14 évi további fogva tartásra ítélte. Ezt Mohamednek abban az esetben kell letöltenie, ha megsérti a peren kívüli megállapodás feltételeit és nem működik együtt az amerikai kormánnyal – jelentette Pogár Demeter, az MTI tudósítója.

A 44 éves Mohamed, aki eddig csaknem 9 évet töltött amerikai fogságban, a peren kívüli megállapodás keretében bűnösnek vallotta magát, nem követett el terrorcselekményt és nem volt sem az al-Kaida, sem pedig a tálibok szervezetének tagja.

Az ő keze alól került ki ugyanakkor Mohamed al-Ovhali, az 1998-as nairobi amerikai nagykövetség elleni bombatámadás egyik elkövetője, Ahmed Rasszem, aki 1999. december 31-én a Los Angelesi repülőteret akarta felrobbantani, valamint Zakariasz Musszaui, aki azt vallotta, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadások egyik szervezője volt.

A vád szerint a haldani táborban vallási fanatikusokat faragtak az ifjú moszlimokból, és megtanították nekik a lőfegyverek, a robbanószerkezetek és a méreg használatát.

"Egyszerűen fogalmazva, a tábor úgy működött, mint egy terroristaüzem összeszerelő-szalagja" -  jelentette ki a vád képviseletében Arthur L. Gaston őrnagy.

"Núr még csak nem is része a nagyobb kirakós játéknak, ő csak egy szilánk"-  hangsúlyozta a vádlott szerepének jelentéktelenségével kapcsolatban Christopher Kannady ügyvéd, a tengerészgyalogság századosa. - "Nagyon kevés olyan bizonyíték van, amely Núr szerepére utalna, vagy amely kapcsolatba hozható lenne vele."

A per jelentősége ugyanakkor a katonai ügyészség számára, hogy annak joganyagát és Mohammed vallomását fel tudja majd használni a sokkal "nagyobb halak", például a Mohameddel együtt 2002-ben, Pakisztánban elfogott szaúdi Abu Zubaida ellen. Az amerikai hadsereg szerint Abu Zubaida felügyelte osztotta el a táborok között a katonai kiképzésre Afganisztánba érkezett terroristákat, s ő látta el őket iratokkal és pénzzel, amikor bevetésre indultak.

John Murphy kapitány (a haditengerészetnél az ezredesnek megfelelő  rang), a Katonai Bizottságok Hivatalának főügyésze ugyanakkor az MTI kérdésére válaszolva nem tudta megmondani, hogy a Guantánamóban őrzött foglyok közül kit állítanak a legközelebb törvényszék elé, mint ahogy arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy a következő tárgyalást katonai bizottság vagy szövetségi polgári bíróság előtt fogják-e lefolytatni.

A gunatánamói fogolytábor 2002-ben történt létrehozása óta a Mohamed ügyében hozott ítélet csak a hatodik verdikt volt. A kubai területen működtetett börtönkomplexumba összesen 779, terrorista tevékenység miatt elfogott foglyot szállítottak.

Többségüket Washington más kormányok felügyeletére bízta és elszállíttatta a szigetről. A Guantánamói-öbölben működő amerikai haditengerészeti bázison jelenleg 172 foglyot őriznek. 
A sors fintora, hogy a dzsihádista harcosokat kiképző Mohamedet védő, négyfős ügyvédi csapatban egy zsidó civil ügyvéd, Howard Cabot és két katonanő, Amy Fitzgibbons őrnagy és Katie Fitzgibbons alezredes volt.  A tárgyaláson elnöklő bíró a haditengerészet kapitánya, Moira Modzelewski szintén a gyengébb nem képviselője volt.

"Megtisztelő feladat volt Núr védelme, s ha tehetném, ismét elvállalnám" - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Howard Cabot, aki három évvel ezelőtt, önként és anyagi ellenszolgáltatás nélkül csatlakozott a Mohamedet védő csapathoz. Mint mondta, védencének tudomása volt a vallásáról. "Az elmúlt évek során mindketten sokat tanultunk egymástól, elbeszélésekből megismertük egymás családját és megértettük, hogy az emberi alapértékek nagyon hasonlóak" - mondta Cabot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.