"Az ő életüket befolyásolja"

A NOE támogatja a kiskorúak választójogának megadását

A Nagycsaládosok Országos Egyesület (NOE) támogatja azt az elképzelést, hogy a szülőkön keresztül a kiskorúak is választójogot kapjanak, mivel a társadalmi döntések jelentős része az ő életüket befolyásolja a legnagyobb mértékben és a leghosszabb időre.

2011.02.17 12:24MTI

Székely Hajnalka, az egyesület elnöke csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a NOE ősszel már beadta az erre vonatkozó alkotmánymódosító tervezetét. Jó volna, ha a gyerekek érdekei is képviselve lennének a szülők által a választások idején, mert ezek az érdekek most nem jelennek meg kellő súllyal a helyi és országos választások idején.

Nincsenek arra késztve a pártok, hogy olyan programokat dolgozzanak ki, amelyek "fenntartható fejlődést" biztosítanának a családok életében - jegyezte meg.

Márki László, a NOE volt elnöke elmondta: az egyesület már 1994-ben előállt ezzel a javaslattal. Nem igazságos az a rendszer, amely megfosztja a választójogtól az állampolgárok mintegy húsz százalékát, és éppen a legfiatalabb generáció képviselete nincs biztosítva.

Az ő érdeküket nem képviselik megfelelően a döntések meghozatalában, holott "egy sereg olyan döntés hoznak", amely a következő generációkat terheli. Ilyen például az államadósság mértékének kérdése - tette hozzá.


A szülőknek az alkotmány szerint kötelességük és joguk is a gyerek jövőjét illető kérdésekben dönteni, ami azonban a választásokon nem érvényesül - mondta.

Arra a kérdésre, hogy mi történik akkor, ha eltérő a szülők pártpreferenciája vagy elváltak, Székely Hajnalka azt mondta: ez alapos jogi kidolgozást igényel.

Több jogásszal is beszéltek, és szerintük nem megoldhatatlan a probléma, de ezzel akkor érdemes részleteiben foglalkozni, amikor megszületik egy ilyen döntés - tette hozzá.

Egy újságíró azt is megkérdezte: a NOE mit szól ahhoz, hogy a Jobbik nem támogatja az ötletet, mert szerintük ezzel a cigányság nagyobb szerephez jutna. Márki László azt válaszolta: ha a cigányságnak nagyobb súlya van, az szükségszerűen oda vezet, hogy a problémáikkal jobban törődik a mindenkori kormányzat.

Erre szükség is volna, mert Magyarország egyik legsürgetőbb kérdése, hogy a cigányság jelentős része könnyebben kiszabaduljon a nyomorból - fogalmazott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.