Elviekben tűzszünet van

Ki lőtt először? Tovább folytatódnak a harcok a thaiföldi és kambodzsai katonák között

A tűzszüneti megállapodás ellenére negyedik napja folytatódnak szórványosan a harcok a thaiföldi és a kambodzsai katonák között a két ország vitatott határvonalánál.

2011.02.07 10:42MTI

Szemtanúk szerint hétfő reggel is ágyúdörejt és puskaropogást lehetett hallani a mindkét állam által magáénak követelt, 900 éves Preah Vihear hindu templom közeléből.

A harcok múlt pénteken robbantak ki, de a halottak és a sebesültek számát még nem sikerült tisztázni. A thai sajtó szerint az összetűzésben 64 kambodzsai vesztette életét, de ezt a Reuters hírügynökség által megkérdezett szemtanúk nem erősítették meg.

A thai hadsereg szerint egy katona és egy civil halt meg, húsz fegyveres pedig megsebesült. A kambodzsai kormány három halottról tud. Mindkét fél szerint a másik lőtt először. A két ország katonai vezetői szombaton tűzszüneti megállapodást kötöttek, de a konfliktus folytatódott.

Kambodzsa vasárnap az ENSZ Biztonsági Tanácsának azonnali összehívását kérte, "ismételt agresszióval" vádolva Thaiföldet, amely miatt kambodzsaiak haltak meg, és a templom egyik szárnyának egy része összeomlott.

A kambodzsai kormányfő, Hun Sen szerint az ENSZ-nek békefenntartókat kellene a térségbe küldenie, illetve szükség lenne egy ütközőövezet kialakítására is. A konfliktus miatt több ezren hagyták már el lakóhelyüket a vitatott határszakasz thaiföldi felén, és több száz kambodzsait evakuáltak a másik oldalon.

Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár egy közleményben aggodalmát fejezte ki az események miatt. Felszólította a feleket, hogy fejezzék be a lövöldözést, és találjanak "hosszú távú megoldást" a határvitára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.