Felrúgták a tűzszünetet

Újra egymásnak estek a thaiföldi és kambodzsai katonák

A tűzszüneti megállapodás ellenére ismét összetűztek egymással a thaiföldi és kambodzsai katonák a két ország vitatott határvonalánál.

2011.02.06 14:40ma.hu

Továbbra sem enyhül a feszültség a Preah Vihear templom környékén, ahol pénteken kétórás, szombaton pedig félórás tűzpárbaj zajlott le a thaiföldi és kambodzsai katonák között, mely során egy-egy kambodzsai és thaiföldi katona, továbbá egy thaiföldi civil veszítette életét. A térségből jelenleg is puskaropogás hallatszik, noha a történtek után, szombaton a két hadsereg illetékesei találkoztak, és tűzszünetben állapodtak meg. A thai hadsereg szóvivőjéhez lövöldözésről szóló hírek jutottak el, azonban áldozatokról egyelőre nem tudni.

Kambodzsa levélben hívta fel az ENSZ Biztonsági Tanácsának figyelmét: a szituáció a határon egyre "robbanékonyabb". A pénteki csapatmozgásokat követő incidens Kambodzsa szerint "invázió" volt, míg a thaiföldi hadsereg az esetet félreértésként aposztrofálta. A kétórás tűzpárbaj jó ideje a legkomolyabb összetűzés volt a határszakaszon.

A harcok kitörése idején a két ország külügyminisztere éppen Kambodzsában tárgyalt a régóta húzódó határvitáról. A thaiföldi nacionalista sárga inges mozgalom felszólította a kormányt, hogy az ügyben keményebben lépjen fel a kis szomszéd ellen.

Kambodzsa külügyminisztere, Hor Namhong , noha ENSZ beavatkozást nem kért, Thaiföldet állítja be agresszorként, kijelentve, hogy "a kambodzsai csapatoknak nem volt más lehetőségük, mint jogos megtorlás".

A régióban 2008 óta nő a feszültség, mióta Kambodzsa sikeresen felvetette a Preah Vihear templomot az UNESCO Világörökség listájára. Maga a templom a két ország természetes határán fekszik és a Nemzetközi Bíróság 1962-ben ítélte Kambodzsának, ugyanakkor nem határozta meg a mintegy 4 négyzetkilométeres terület tulajdonjogát a környéken, ami azóta is alapjául szolgál a hasonló incidenseknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.