Betiltották a televízió tevékenységét az országban

Káosz Egyiptomban - Már az al-Dzsazíra se szólhat!

Tüntetők ezrei gyűltek össze vasárnap Kairó központjában, követelve Hoszni Mubarak egyiptomi államfő lemondását, és elutasítva az új alelnök kinevezését.

2011.01.30 11:55MTI - Fotó: MTI

"Hoszni Mubarak, Omar Szuleimán, mindketten az amerikaiak ügynökei vagytok" - kiabálták a tiltakozók, miután az elnök (harmincévi országlása során először) alelnököt nevezett ki az eddigi hírszerzőfőnök személyében.

Az 1981-ben meggyilkolt Anvar Szadat államfő idején Mubarak volt az alelnök. "Mubarak, Mubarak, vár a gép" - skandálták még a tüntetők vasárnap.

Több ezer elítélt szökött meg legalább négy egyiptomi börtönből, köztük a Kairótól száz kilométerrel északra fekvő Vádi-en-Nátrún börtönéből - közölték biztonsági források vasárnap, a Hoszni Mubarak elnök rendszere elleni lázongások hatodik napján.

A foglyok, köztük sok, évek óta fogva tartott iszlamista, valamint köztörvényes bűnözők vasárnapra virradó éjjel törtek ki a fegyintézetekből, miután fellázadtak, tüzet okoztak, és lefegyverezték az őrséget - tették hozzá név nélkül nyilatkozó források.

Mint mondták, számos fogoly meghalt vagy megsebesült a kitörés közben, de pontos számot nem tudtak vagy nem akartak közölni.

Tiltakozók egy harckocis tetején állnak Kairóban - Fotó: MTI

A belpolitikai válság közepette Egyiptom vasárnap lezárta gázai övezeti határát, egy palesztin határvédelmi illetékes szerint több napra. Gázai hírek szerint három, Egyiptomban bebörtönzött palesztin a zavargások alatt megszökött börtönéből, és csempészalagutakon át visszatért a Hamász iszlamista szervezet uralta övezetbe.

Hamász-tisztségviselők közölték, hogy a szervezet vezetői elhalasztották tervezett útjukat Egyiptomon keresztül Szíriába, ahol egy új javaslatot vitattak volna meg az évek óta fogva tartott Gilád Salit izraeli katona ügyében.

Egyiptomban vasárnaptól betiltották az al-Dzsazíra katari székhelyű arab hírtelevízió tevékenységét, amely részletesen beszámolt a zavargásokról.

A kairói tájékoztatási minisztérium közlése szerint a távozó miniszter utasítására bevonták a tévécsatorna egyiptomi működési engedélyét, munkatársaitól pedig visszavonták az akkreditációs kártyákat - jelentette a Mena egyiptomi hírügynökség.

Néhány perccel e jelentés után - a döntés ismeretében - az al-Dzsazíra folytatta egyiptomi működését. A hírtelevízió szerint a hatóságok lépésükkel "el akarják hallgattatni az egyiptomi népet".

Az al-Arabíja hírtelevízió közben azt jelentette, hogy Kairó belvárosában katonák őrzik a belügyminisztérium kiürített épületét, amelyet tüntetők próbáltak megtámadni az elmúlt napok - több mint száz halottat követelő - demonstrációi idején.

Az Egyesült Államok kairói nagykövetsége vasárnap reggel azt javasolta az észak-afrikai arab országban tartózkodó amerikaiaknak, hogy vegyék fontolóra a mielőbbi távozást Egyiptomból, illetve ne utazzanak oda.

Ez erélyesebb figyelmeztetés a korábbinál, amely csak a nem nagyon fontos beutazástól vagy ott-tartózkodástól tanácsolta el az amerikai állampolgárokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.