Három rendőr meghalt az egyiptomi zavargásokban

Egyiptom: legalább 62 halott két nap alatt

Tüntetők megostromolták az állambiztonság székházát a Gázai övezet határán fekvő egyiptomi Rafahban, az összecsapásban három rendőr életét vesztette. Az egyiptomi hatóságok szombaton kiterjesztették az éjszakai kijárási tilalom hatályát három nagyvárosban.

2011.01.29 19:25MTI

Az egyiptomi hatóságok szombaton kiterjesztették az éjszakai kijárási tilalom hatályát három nagyvárosban, Kairóban, Alexandriában és Szuezben, így az már helyi idő szerint 16 órától másnap reggel 8 óráig van érvényben - közölte az állami televízió.

A hadsereg védelme alá vonta az ókori civilizáció felbecsülhetetlen kincseit őrző kairói Egyiptomi Múzeumot, hogy megóvja a fosztogatóktól. A brit tömegtájékoztatás szerint a múzeum körül négy páncélos foglalt állást katonákkal, és az épületen belül is katonák védik a műkincseket.

Harckocsival és páncélozott harcjárművekkel őrködő katonák előtt szedik össze a hulladékot tüntetők egy kairói utcán 2011. január 29-én (fotó: MTI)


A Muzulmán Testvériseg békés hatalomátadásra szólít fel

"Békés hatalomátadásra" szólított fel szombaton a Muzulmán Testvériség betiltott, de megtűrt egyiptomi vallási ellenzéki mozgalom.

A legrettegettebb ellenzéki alakulat közleménye a Mubarak-rendszer elleni tüntetések ötödik napján látott napvilágot.

El-Baradei: Mubaraknak távoznia kell

Hoszni Mubarak egyiptomi elnöknek "távoznia kell" - jelentette ki Mohammed el-Baradei ellenzéki vezető, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt főigazgatója szombaton a France 24 műholdas televíziónak nyilatkozva.

"Ki fogok menni az utcára ma kollégáimmal, hogy hozzájáruljak a változáshoz (...), és Mubarak elnök tudomására hozzam, hogy távoznia kell" - jelentette ki a 2005-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus. "Mubarak elnök nem értette meg az egyiptomi nép üzenetét. Beszéde teljes mértékben kiábrándító volt.

A tiltakozások teljes intenzitással folytatódni fognak a rezsim bukásáig" - tette hozzá.

Irán szerint a tüntetések az iszlám ébredés hullámát jelentik

Irán szombaton "az iszlám ébredés hullámának" nevezte az egyiptomi kormányellenes tüntetéseket.

A teheráni külügyminisztérium felszólította a kairói vezetést, hogy szüntesse be az erőszakot a mozgalom ellen.

"A muzulmánok tiltakozása Egyiptomban lépés a nagyobb igazságosság, nemzeti és vallási akaratuk kifejezése irányában" - mondta Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő a Farsz hírügynökség jelentése szerint.

Az ultrakonzervatív Ahmad Hatami ajatolláh a pénteki ima alkalmával kijelentette, hogy "az új Közel-Kelet tengelye hamarosan az iszlám vezetés és egy, a valláson alapuló demokrácia lesz".

"Mindezeket a tiltakozásokat Egyiptomban, Tunéziában, Jordániában és Jemenben az iráni iszlám forradalom ihlette" - vélte az ajatolláh.

Az egyiptomi hatóságok pénteken házi őrizetbe helyezték el-Baradeit, aki aznap csatlakozott egy békés tüntetéshez Kairóban. Ezt megelőzően rendőrök nem engedték, hogy a politikus a péntek déli ima után kilépjen egy mecsetből Kairó Gíza nevű kerületében.

"Ha egy rezsim ilyen alantas módon viselkedik, és vízágyúval lövet egy Nobel-békedíjas személyiségre, ez a rezsim végének kezdetét jelenti, azt, hogy a napjai meg vannak számlálva" - szögezte le.

El-Baradei csütörtökön tért vissza Bécsből Egyiptomba. Kijelentette, hogy kész a rendszer megváltoztatását követelők élére állni.

"Ha a nép azt akarja, hogy én irányítsam a változást, nem okozhatok csalódást" - nyilatkozott újságíróknak indulása előtt a bécsi repülőtéren. Hangsúlyozta, hogy reményei szerint folytathatja a munkálkodást a rendezett és békés változás érdekében. Reményét fejezte ki egyúttal, hogy a jelenlegi rezsim felhagy az erőszakkal, a letartóztatásokkal és a kínzással.

Kiégett autó tetején áll egy tüntető fiú, mellette egyiptomi zászlót lenget egy társa a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt (NDP) kiégett kairói székháza előtt (fotó: MTI)


Legalább 74-en haltak meg a tüntetések során

Legalább 74 ember veszítette életét Egyiptomban a Hoszni Mubarak elnök lemondását követelő, napok óta tartó tüntetések során - jelentette a Reuters szombaton egészségügyi, kórházi forrásokra és szemtanúk adataira hivatkozva.

Ha Egyiptom "bedől", annak beláthatatlan következményei lehetnek

Ha Tunézia után Egyiptom is "bedől", annak olyan beláthatatlan következményei lehetnek, amelyeket ma még megítélni sem lehet - hívta fel a figyelmet Búr Gábor Afrika-szakértő.

Az ELTE docense szerint mivel Egyiptom meghatározó közel-keleti hatalom, ezért ha ott elszabadul a pokol, akkor az a térség számos más országára is könnyen átragad.

"Ha Tunézia volt a kovász a kenyérben, akkor Egyiptom a szakajtó" - fogalmazott a szakértő, aki már január 20-án, a tunéziai jázminos forradalom kapcsán arról beszélt az MTI-nek, hogy a példa ragadós lehet az arab világban.

Búr Gábor szerint az egyiptomi folyamatoknak hatása lehet a közel-keleti békefolyamatra, az egyiptomi-izraeli békére is. Ezzel utalt arra, nem kizárt, hogy az iszlamisták kerekednek felül. A szakértő szerint ma jósnak kellene lenni a helyzet, illetve a várható lehetséges következmények megítéléséhez. Jelezte: az Egyesült Államokban, Oroszországban, Kínában, Európában ma lázasan elemzik a történteket, azt hogy, mi várható. Búr Gábor a legfrissebb egyiptomi események kapcsán úgy vélte, ha a hadsereg és a biztonsági erők Mubarak mögött maradnak, akkor lehet, hogy jelentős vérontás lesz.

A történtek okairól szólva pedig arról beszélt: már régóta látni lehetett, hogy a középosztály lecsúszik, és gondok vannak; már a tanárok, mérnökök, orvosok sem voltak képesek megélni a szegénység miatt.

Egyiptomban
legalább 74 ember veszítette életét a Hoszni Mubarak elnök lemondását követelő, napok óta tartó tüntetések során - jelentette a Reuters szombaton egészségügyi, kórházi forrásokra és szemtanúk adataira hivatkozva.

Havvász: megpróbálták kifosztani az Egyiptomi Múzeumot

Egyiptom vezető muzeológusa szerint fosztogatók törtek be az óegyiptomi kincsek nagyszabású gyűjteményét őrző Egyiptomi Múzeumba péntek éjszaka, és megsemmisítettek két fáraókori múmiát. A múzeum a tüntetések központja, a Tahrír tér közvetlen közelében, az egyiptomi kormánypárt székháza tőszomszédságában van. A pártszékházat a tüntetők pénteken felgyújtották, és még szombaton is égett. A legfelső régészeti tanácsot vezető Záhi Havvász a televízióban jelentette be, hogy az éjjel egyesek megpróbálták kifosztani a múzeumot. "Egyiptomi polgárok és a turistarendőrség szembeszállt velük, de néhány rablónak sikerült felülről bejutnia, és szétromboltak két múmiát. A jegypénztárat kirabolták" - mondta. Az 1902-ben épült, kétszintes múzeumban több tízezer műkincs van, köztük a Tutanhamon-gyűjtemény nagy része is.

Turisták gyülekeznek a kairói repülőtereken

Egyre nagyobb számban gyülekeznek külföldi turisták Kairó fő repülőterén, hogy elutazhassanak az országból, miután a több napja tartó tüntetések heve nem látszik csökkenni.

Repülőtéri források szerint szombat dél körül mintegy másfél-két ezren próbáltak meg helyet találni bármely távozó járatra előzetes helyfoglalás nélkül, de a helyzetüket jócskán megnehezíti, hogy több európai és amerikai légitársaság is elkezdte felfüggeszteni vagy törölni kairói járatait, az egyiptomi légitársaság gépei pedig nagyon sokat késnek. Az EgyptAir a kijárási tilalom miatt pénteken felfüggesztette az éjszakai járatokat. Ez várható szombaton is, ráadásul most már két órával korábban, délután négy órakor kezdődik a kijárási tilalom, és eltart egészen reggel nyolc óráig.

A német Lufthansa mindkét kairói járatát törölte, az Air Berlin egyet, és az amerikai Delta Airlines is közölte, hogy be nem látható ideig nem indít gépet az egyiptomi fővárosba.

Az egyiptomi katonaság tankokkal és páncélozott személyszállító harcjárművekkel lezárta a gízai piramisokhoz vezető utat - jelentették hírügynökségek. Már több ország arra intette állampolgárait, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Egyiptomba, és aki már ott van, az maradjon a szállásán.

A Vörös-tengeri üdülőhelyeket kevésbé érinti a belpolitikai feszültség.

Lemondott az egyiptomi kormány a tüntetések hatására

Az öt napja tartó tüntetések hatására lemondott szombaton az egyiptomi kormány, de az utódját a délután közepéig nem jelölték ki; a tiltakozások folytatódtak, mert Hoszni Mubarak elnök nem jelentett be konkrét reformokat, és nem ígérte meg, hogy belátható időn belül maga is távozik a hatalomból.

A kormány lemondását az elnök már a hajnali televíziós beszédében kilátásba helyezte, de ez, és az általánosságban több demokráciára és nagyobb szabadságra, politikai, gazdasági és szociális reformokra vonatkozó ígéretei kevésnek bizonyultak a mindeddig példátlan tiltakozó megmozdulások leszerelésére.

Egyiptom - Ahmed Safík az új miniszterelnök

Ahmed Safík kapott megbízatást, hogy alakítsa meg az új egyiptomi kormányt - jelentette szombaton késő délután az állami televízió.

Személyében a légierő volt parancsnoka, a leköszönő kormányban a polgári repülés minisztere vette át Hoszni Mubaraktól a miniszterelnöki mandátumot.

Mubarak maga is a légierő parancsnoka volt korábban. Safík kinevezése előtt nem sokkal hangzott el egy másik volt katonai vezető, Omar Szulejmán hírszerzési főnök alelnöki megbízatása és hivatali esküje.

Safík 2002 óta töltötte be a polgári repülési miniszter tisztjét. A volt katonai pilóta 1996 és 2002 között állt a légierő élén, amely posztot Mubarak is betöltötte, mielőtt Anvar Szadat néhai elnök alelnöke lett volna. A polgári repülés minisztereként hatékonyságával, vezetői képességeivel szerzett magának hírnevet, egyebek között sikeresen korszerűsítette az állami légitársaságot, az EgyptAirt, és javíttatta fel az ország repülőtereit.

Kiégett járművek mellett megy egy férfi Kairóban 2011. január 29-én (Fotó: MTI)


Evakuálták Kairóból az izraelieket

Az izraeli légitársaság egy különjárata kimentett a kaotikus kairói helyzetből mintegy kétszáz izraelit, köztük a diplomaták családtagjait és több tucat turistát - jelentették be szombaton Jeruzsálemben.

Az izraeli diplomaták egyelőre maradnak az egyiptomi fővárosban - közölte egy a neve elhallgatását kérő illetékes.

A kairói légi irányítás megerősítette, hogy megfordult ott az El Al különleges járata. A légitársaság vallási okokból általában nem repül szombaton. Az evakuálás az izraeli aggodalmakat tükrözi.

Kairóban belelőttek a tömegbe - egy halott

Az egyiptomi hatóságok belelőttek a tiltakozók tömegébe szombat délután, legalább egy embert megölve.

A tüntetések résztvevői figyelmen kívül hagyták a meghosszabbított, elvben már délután 4 órakor kezdődő kijárási tilalmat. Több ezren kísérelték meg lerohanni a belügyminisztérium belvárosban lévő székházát, majd látni lehetett, amint egy élettelen testet visznek magasba emelve a tömeget alkotó emberek.

Többen megsebesültek.

Mint az AP hírügynökség jelentette, egyelőre nem lehet tudni, vajon éles lőszerrel, vagy gumibevonatúval lőttek a rohamrendőrök. Egy szemtanú elbeszélése szerint a hadsereg harckocsizói a levegőbe leadott lövésekkel akadályozták meg, hogy egy kairói külvárosban a tömegből több százan berontsanak egy, a központi bankhoz tartozó épületbe, ahol pénzt nyomtatnak. A behatolni szándékozók végül elmenekültek.

Biztonsági szervek: legalább 62 halott két nap alatt

Legalább 62 ember meghalt országszerte a tömeges kormányellenes tüntetések legutóbbi két napján Egyiptomban - közölték biztonsági illetékesek.

Mint hozzátették, további mintegy kétezer ember szenvedett sérüléseket a megmozdulások során. Az adatok - mondták a névtelenül nyilatkozó illetékesek - egyaránt tartalmazzák a tiltakozók és a rendőrök soraiban esett áldozatokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.