A jelszó: erős Európa

Orbán: megsértették a magyar népet

Az elmúlt húsz év legnehezebb éve előtt áll az Európai Unió - mondta Orbán Viktor szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén. A leghúsosabb falat láthatóan a médiatörvény, melyet egyszerre támadnak és védnek. Orbán: "megsértették a magyar népet!"

2011.01.19 16:05MTI/ma.hu

Nézze az EP ülést élőben ITT!

A miniszterelnök a soros magyar EU-elnökség munkaprogramját ismertetve hangsúlyozta, hogy kormánya az 56-os forradalmárok hitével akarja szolgálni az európai egység ügyét. Az egységhez azonban erő kell - figyelmeztetett, és felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar elnökség fő jelszava az "erős Európa".

Orbán Viktor
beszédének kezdetén több EP-képviselő fehér szalaggal leragasztott szájjal ült az ülésteremben, illetve transzparenseket mutatott fel. A transzparensek cenzúrára hívták fel a figyelmet, utalva a magyar médiatörvényre.

Leragasztott szájú EP-képviselők "Cenzúrázott" feliratú újságcímlapokat emelnek a magasba Orbán Viktor magyar kormányfő beszéde közben az Európai Parlament plenáris ülésén (MTI)


Ha az EU hiányosságokat talál, módosítani fogják a médiatörvényt

Ha az Európai Unió elemzése hiányosságot talál a magyar médiatörvényben, módosítani fogják a jogszabályt - mondta Orbán Viktor szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A miniszterelnök a magyar EU-elnökség programját ismertető beszédében kitért arra, hogy a magyar kormány folyamatos párbeszédet folytat az Európai Bizottsággal a médiatörvényt érintő kérdésekről, és számára az ügy nem presztízskérdés.

Arra kérte az EP-képviselőket, hogy lehetőség szerint ne keverjék össze a magyar belpolitika vitás kérdéseit az EU-elnökség ellátásával kapcsolatos közös feladatokkal.

Barroso: támogatjuk a magyarokat

Barroso dicsérte a magyar EU-elnökség jelszavát: erős Európa. Elmondta, hogy a magyar kormány és az Európai Bizottság támogatják egymást. A sajtó szabadsága szent érték - mondta a bizottsági elnök.

A héten tisztáznak egy néhány "kétes pontot" a médiatörvényben, és javaslataikkal a magyar kormányhoz fordulnak.

Schulz Horn Gyulát méltatja

- Ismerjük Önt: ön harcos, aki a kommunizmus ellen, a szabadságért állt ki - kezdte hozzászólását Martin Schulz, a szocialista frakció vezetője, ugyanekkor Horn Gyulát is hasonlóképp méltatta.

Schulz helyesli, hogy Orbán kész megváltoztatni a médiatörvényt: szerinte Orbán elismerte, ha közvetetten is, hogy ez nem magyar belügy, hanem európai téma.

- De ez a médiatörvény nem európai - mondta, valamint rákérdezett, hogy a az elnökség ünneplésére kiállított szőnyeg vajon miért az 1848-as, Trianon előtti magyarországi határokat ábrázolja.

Elefánt van a porcelánboltban

Egy elefánt van a porcelánboltban, a magyar médiatörvény - ekképp zárta beszédét Guy Verhofstadt, volt belga miniszterelnök, a liberális frakció vezetője.

Hozzászólásában a szlovák nyelvtörvényhez hasonlította a magyar médiatörvényt. Márai Sándort (elmondása szerint kedvenc írója) idézi, amikor elmondja: a médiának nem lehet előírni, mit mondjon, annak a pluralizmusa a lényeg, valamint felkéri Orbánt a törvény megváltoztatására.

Tabajdi: ne legyen foglya a magyar elnökség az európai bírálatoknak

Jó lenne, ha a magyar uniós elnökség nem lenne foglya a megalapozott európai bírálatoknak - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője szerdán Strasbourgban, a magyar elnökségi programról folytatott plenáris EP-vitában.

"Az Európai Uniónak, Magyarországnak és pártállástól függetlenül minden magyar patriótának egyaránt érdeke, hogy sikeres legyen a magyar elnökség" - hangsúlyozta a politikus.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az unió - és benne az eurózóna - előtt rendkívüli kihívások tornyosulnak, ezért a magyar elnökség legfontosabb feladata a gazdasági kormányzás jogszabályainak elfogadása, az új uniós munkahelyek teremtése.

Orbán Chavez akar lenni

Daniel Cohn-Bendit a zöldek nevében azt mondta: egyrészt baj, hogy Orbán beszédében szót sem ejtett a tunéziai eseményekről, másrészt nem érti a demokrácia lényegét: "Orbán úr azon az úton van, hogy egy Chavez legyen önből"

A magyar médiatörvény elfogadását a Watergate és egyéb kétes ügyekkel hozta párhuzamba, mikor kifejtette: kiegyensúlyozott média nem is létezhet.

"A törvény ezen része tehát nem is lehet demokratikus"

ORBÁN Viktor magyar kormányfő strasbourgi sajtóértekezletén beszél 2011. január 19-én. (fotó: MTI)


Orbán: súlyos tárgyi tévedések vannak a jogszabályt ért bírálatokban

Súlyos tárgyi tévedések vannak a magyar médiatörvényt ért bírálatokban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

Kiemelte, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiánya miatt például nem lehet pénzbírságot kiszabni.

Orbán szerint a magyar nép megsértése, ha azt állítják, hogy Magyarország a diktatúra felé mozdul el.

Szavaira azzal reagált Martin Schulz, a szocialisták EP-frakciójának vezetője, hogy a magyar kormányzat alatt hozott törvény bírálata nem tekinthető a magyar nép elleni támadásnak.

"Szükségszerű és hosszú távon elkerülhetetlen"

Guy Verhofstadt, a liberális frakció vezetője leszögezte, hogy csoportja teljes mértékben támogatja az elnökség prioritásait. Egyetértett azzal, hogy a gazdasági célkitűzések elérése erősítheti az uniót. Fontosnak nevezte a volt belga kormányfő egy európai kötvénypiac kiépítését.

Orbán Viktor erre a vita végén úgy reagált, hogy ezt a magyar elnökség is "szükségszerűnek és hosszú távon elkerülhetetlennek" látja. Hozzátette: meg kell viszont győzni a tagországok kormányait, hogy ezt ne használják fel a szerkezeti reformok "megspórolására".

A programról beszélő magyar képviselők közül Herczog Edit (MSZP) nagyon fontosnak nevezte, hogy az EU foglalkozzon az energiabiztonság kérdésével. Mint mondta, a közelgő energia-csúcsértekezleten a magyar elnökség legfontosabb feladata a szükséges infrastruktúra megalapozása lesz. A kormánynak szerinte el kell érnie, hogy minden tagállam egységesen támogassa a nukleáris hulladék kezelésével kapcsolatos biztonság növelését.

Járóka Lívia (Fidesz) üdvözölte az uniós romastratégia prioritássá nyilvánítását, és hangoztatta: a romák integrálása nem csupán emberi jogi kérdés, hanem gazdasági szükségszerűség is. Mint mondta, olyan stratégiára van szükség, amely célcsoportját gazdasági és nem etnikai alapon határozza meg, erősíti az esélyegyenlőségi irányelv végrehajtását, és tekintetbe veszi a kirekesztés területi jellegét, enyhítve a mikrorégiókban élők külön hátrányát is.

Orbán: megsértették a magyarokat

Orbán Viktor miniszterelnök - miután zömmel liberális, baloldali, illetve zöldpárti EP-képviselők részéről heves támadások érték szerdán az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén a magyar médiatörvényt - visszautasította a Magyarország demokratikus elkötelezettségét kétségbe vonó állításokat, ám előzőleg megerősítette azt az ígéretét is, hogy meg fogják változtatni a jogszabályt, ha az Európai Bizottság elemzése hiányosságokat tár fel abban.

Orbán leszögezte, nem presztízskérdés az ügy: ha az Európai Bizottság elemzése alapján módosítani kell a médiatörvényt, akkor az meg fog történni.

Arra kérte az EP-képviselőket, hogy lehetőség szerint ne keverjék össze a magyar belpolitika vitás kérdéseit az EU-elnökség ellátásával kapcsolatos közös feladatokkal. A kormányfő szavai tapsot váltottak ki a képviselők részéről.

Orbán elmondta, hogy súlyos tárgyi tévedések vannak a magyar médiatörvényt ért bírálatokban.

"Önöket csúnyán rászedték" - mondta a vádakat megfogalmazó képviselőknek.

Kiemelte, hogy a kiegyensúlyozott tájékoztatás hiánya miatt például nem lehet pénzbírságot kiszabni. Azt mondta, "nem gondolhatják komolyan", hogy az internet korában el lehet nyomni a véleményszabadságot. Szerinte a magyar nép megsértése, ha azt állítják, hogy Magyarország a diktatúra felé mozdul el, ha kétségbe vonják az ország demokratikus elkötelezettségét.

Hangot adott azon véleményének, hogy a médiatörvény támadói valójában a kétharmados parlamenti többségben látnak veszélyt, mert az ilyen helyzet szokatlan Európában.

Szavaira azzal reagált Martin Schulz, hogy a magyar kormányzat alatt hozott törvény bírálata nem tekinthető a magyar nép elleni támadásnak.

Jelezte, hogy a magyar EU-elnökséget az általa nyújtott tényleges teljesítmény alapján fogják majd megítélni.

ORBÁN Viktor magyar kormányfő (b) és Jerzy BUZEK, az Európai Parlament elnöke közös strasbourgi sajtóértekezletükön beszélgetnek 2011. január 19-én. (fotó: MTI)


"Semmi sem téríthet el"

Orbán Viktor a vitát követő sajtótájékoztatóján kijelentette, a kormány mindent megtesz azért, hogy célkitűzéseit a lehető legnagyobb mértékben teljesítse. Figyelemre méltónak nevezte azt is, hogy a témáról elhangzó felszólalások kivétel nélkül támogatták a magyar programot.

A vita végén a miniszterelnök leszögezte: nem örül annak, hogy a Magyarországgal szembeni kritikai vélemények európai politikai kérdésekkel keverednek össze, de készen áll arra, hogy - amennyiben a képviselők ezt igénylik - két szálon folyó vitát folytasson.

"Semmilyen belpolitikai vagy magyar ügyet érintő támadás nem fog eltéríteni attól, hogy az európai uniós programunkat és prioritásainkat végigvigyük... Az a célom, hogy az egyik legnehezebbnek ígérkező európai uniós félévből az Európai Unió egyik legsikeresebb féléve legyen" - jelentette ki Orbán Viktor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.