"Arcátlanság!"

Tiltakoznak a szomszédok: nem kell az állattemető!

Házi kedvenceknek akar temetőt létesíteni Bécsben egy vállalkozó, a közelben lakók azonban tiltakoznak a terve ellen.

2011.01.16 14:28MTI

Gerhard Starkl a város határában, a Bécsi Erdő szélén fekvő ligetes telkén hozná létre az első bécsi állattemetőt. Az engedélyek egy részét már be is szerezte. A környéken lakók viszont attól tartanak, hogy lakóhelyükön romlik majd az életminőség a házi kedvencek temetője miatt.

A 3500 négyzetméteres földterület és a rajta álló lakóház Bécs egyik elegáns külvárosában, Hernalsban található. Starkl telekszomszédai és a szomszédos Waldandacht előváros lakói attól félnek, hogy a temető megnöveli a környék forgalmát, s hogy az ideiglenesen tárolt tetemek szagát a környéken is érezni lehet majd, és azok bogarakat és az erdőből vadállatokat vonzanak a környékre.

"Arcátlanság! Ülünk majd a teraszon, és látjuk majd, ahogy valaki zacskóban hozza a döglött macskáját?" - bosszankodott az egyik szomszéd a Kronen Zeitung című bulvárlapnak. A lakók állampolgári kezdeményezést indítottak a temető ellen és levelet írtak Michael Häupl bécsi főpolgármesternek.

Starkl igyekszik eloszlatni az aggályokat. A tetemeket a sírban való elhelyezésük előtt a ház pincéjében akarja tárolni a vállalkozó, de a szabályoknak megfelelően egy hűtőládában. "Bármely állatklinikán, hentesüzletben vagy vendéglőben több állattetemet tárolnak" - mondta a Der Standard című lapnak.

Hozzátette, hogy a tárolást és a koporsók kiválasztására szolgáló bemutatótermet csak átmenetileg akarja a pincében berendezni, és ha beindul a vállalkozás, bérel majd egy üzlethelyiséget. Emellett nem lesz nagy a jövés-menés sem - állította - , magánszemélyeknek ugyanis tilos a tetemeket szállítaniuk, azt a vállalkozás végzi majd jól lezárt tárolókban.

Ausztriában több állattemető is létezik. A Bécstől nem messze, Sierndorfban található létesítményben például havi 20-30 euróért (5-8 ezer forint) lehet sírhelyet bérelni, a kisebb parcellákat egyszeri 120 eurós (34 ezer forint) díjért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.