Észak-Korea fenyeget

Egységre szólította fel honfitársait a dél-koreai elnök

Egységre szólította fel honfitársait hétfőn Ri Mjong Bak dél-koreai elnök az észak-koreai fenyegetésekkel szemben, mondván, hogy Phenjan a Dél megosztottságra úgy tekint, mint egy csapásmérés lehetőségére.

2010.12.27 13:50MTI

„Nem lehetünk megosztottak, mert életünkről, nemzetünk túléléséről van szó” – hangoztatta az államfő rádióbeszédében. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy szerinte nem kell tartani a két Korea közötti háború kirobbanásától.

Az idén két súlyos provokáció is érte Dél-Koreát Észak részéről. Márciusban szöuli állítás szerint egy észak-koreai tengeralattjáró megtorpedózta egyik hadihajójukat, az incidensben 46 dél-koreai tengerész halt meg. Phenjan azonban tagadja, hogy köze lenne a dél-koreai korvett elsüllyedéséhez.


Novemberben az észak-koreai tüzérség egy dél-koreai szigetet ágyúzott, ez két dél-koreai katona és két építőmunkás halálát okozta. Észak-Korea viszont a sorozatos dél-koreai szárazföldi és tengeri hadgyakorlatokban látja a Koreai-félszigetre leselkedő fő veszélyt, és úgy véli: Szöul készakarva a háború felé sodorja a térséget.

Kim Jong Csun
észak-koreai vezérkari főnök, a nemzetvédelmi bizottság alelnöke a múlt héten leszögezte: Észak-Korea nukleáris elrettentő erejére támaszkodva kész arra, hogy „szent háborút” vívjon Dél-Korea ellen Ri elnök viszont ezzel egy időben kilátásba helyezte: a dél-koreai hadsereg könyörtelen ellentámadással válaszol, ha az Észak az egy hónappal ezelőtti, a Jonpjong sziget elleni támadáshoz hasonló agressziót hajt végre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.