Nem véreztek el

Berlusconi kormánya az alsóházban is túlélte a bizalmatlansági indítványt

A szenátus után az olasz képviselőházban is túlélte kedden Silvio Berlusconi kormánya a bizalmatlansági indítványt.

2010.12.14 16:20MTI

Mindössze 3 szavazaton múlott az indítvány elutasítása (314 mellette, 311 ellene, két tartózkodással), így a jobbközép kormány jövője bizonytalan, amennyiben ezzel a többséggel nehéz lesz törvényeket alkotni.

A szenátusban a délelőtt folyamán ennél kényelmesebb többség szavazott kormányára.

Berlusconi röviddel a szavazás után már tárgyalt az ellenzéki Kereszténydemokrata Párt (UDC) elnökével, Pier Ferdinando Casinivel. Amennyiben az UDC belép a koalícióba, akkor kormányátalakításra kerül sor. Antonio Di Pietro ellenzéki politikus korrupcióval vádolta meg Berlusconit, azt állítva, hogy "megvásárolt" néhány képviselőt, riválisa, Gianfranco Fini képviselőházi elnök táborából.

Rohamrendőrökkel csapnak össze kormányellenes tüntetők Rómában, az olasz parlament közelében 2010. december 14-én. (fotó: MTI)


Még a Lega Nord, a kormányfő szövetségese is azt mondja, hogy tekintettel a kaotikus helyzetre, új választásokat kellene kiírni. A párt vezetője, Umberto Bossi úgy véli, hogy "azok az emberek, akik mindezt a televízión nézik, elfordulnak a politikától. Tisztában vannak azzal, hogy ez így nem mehet tovább."

Miközben a képviselők a parlamentben szavaztak, a római utcákon a kormány egyetemi reformjai ellen tüntető diákok összecsaptak a rendőrökkel. Maszkot viselő fiatalok a Szenátus bejáratánál felsorakozott rendőrökhöz hajítottak festékeket, petárdákat és könnygázbombákat.

(fotó: MTI)


A keddi fejlemények első kommentárjai a jelenlegi képlékeny helyzet tarthatatlanságára helyezték a hangsúlyt. Paul Ginsborg, a Firenzei Egyetem jelenkori történészprofesszora szerint "három szavazatnyi többséggel, amely idővel még kevesebb is lehet, rendkívül nehéz kormányozni.

Bár Berlusconi megnyerte a szavazást, az elmúlt két hónap eseményei jelentősen meggyengítették. A válság zajlik, amely nem szolgálja Olaszország érdekeit a világpolitika nehéz pillanataiban".

Giulio Battisti, a Horatius SIM alapkezelője úgy véli, hogy "középtávon nem a legjobb ez a forgatókönyv. Nem történt alapvető változás, vagyis a jelenlegi helyzet folytatása várható, annak a politikának, amely nem kedvez a makro-gazdaság talpra állításának".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.