Diákok százai tüntetnek országszerte

Megkapta az áhított bizalmat Berlusconi a szenátustól

Az előzetes várokozásoknak megfelelően bizalmat szavazott Silvio Berlusconi olasz kormányfőnek kedden délelőtt a szenátus. A voksolás néhány órával előzte meg a jóval kockázatosabb alsóházi szavazást.

2010.12.14 13:24MTI

Az olasz törvényhozás felsőházában 162-135 arányban szavaztak arra, hogy a Berlusconi vezette kormány a helyén maradjon. A jobbközép kabinetre a koradélutáni órákban meglehetősen nehéz próbatétel vár, az alsóházi voksolás, amelynek kimenetele bizonytalan azt követően, hogy Berlusconi és egykori szövetségese, a házelnök Gianfranco Fini útjai szétváltak. Harmincöt Fini-párti honatya fordított hátat Berlusconinak, aki így gyakorlatilag elvesztette kényelmes többségét az alsóházban.

A keddi szavazás kimenetele gyakorlatilag az eddig bizonytan képviselők voksain múlik. Amennyiben Berlusconi elveszti a bizalmi szavazást, úgy Giorgio Napolitano köztársasági elnök kezébe kerül a döntés. Az államfő dönthet arról, hogy előre hozott választásokat ír ki, vagy valaki mást bíz meg a kormányalakítással. Az is előfordulhat, hogy új programmal megint Berlusconi alakíthat kormányt.

Amennyiben az elnök az előre hozott választások mellett dönt, Berlusconinak még mindig jócskán van esélye arra, hogy továbbra is kormányfő maradjon. A Fini mögé felsorakozott politikai erők ugyanis egymagukban csekély eséllyel szállhatnak szembe a miniszterelnök pártjával, a Szabadság Népével, amelynek szilárd támogatója továbbra is az Északi Liga. A felaprózódott ellenzék pedig még nem találta meg azt a karizmatikus személyt, aki képes lehetne a választási győzelemre.

Miközben az olasz törvényhozás két házában javában zajlik a bizalmatlansági szavazás, Itália több nagyvárosában diáktüntetések zajlanak a kormány és az egyetemi reform ellen. A szicíliai Palermóban a város repülőterének leszállópályáját lepte el mintegy 500 diák. A légügyi hatóságok közlése szerint azonban a megmozdulás idején a nem volt induló és érkező járat.

Milánóban rövid időre a diákok behatoltak a tőzsdepalotába, de miután visszaszorították őket, az épület előtt petárdákat dobáltak és skandáltak reformellenes jelszavakat.

Rómában hozzávetőleg 100 ezren vonultak fel. A tüntető diákokhoz csatlakoztak munkanélküliek és a 2009 áprilisában földrengésben súlyosan megrongálódott L'Aquila városának kárvallott lakosai közül is sokan.

A felsőoktatási reform alapján az olaszországi egyetemeken szakokat és nem gazdaságosan működő tanszékeket zárnának be. A kormány jelentős megtakarításokat irányzott elő, így például minden öt nyugdíjba vonuló egyetemi tanár után lehetne csak egy újat alkalmazni.

Az olasz fővárosban kedden rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, a rendfenntartó erők lezárták a szenátus és a képviselőház épületéhez vezető utakat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.