Gyilkol a borzalmas kór

Dominikában is terjed a kolera: már 32 megbetegedés

Újabb négy koleramegbetegedést regisztráltak vasárnap a Dominikai Köztársaságban, s a Haitival szomszédos országban - ahol a járvány halálos áldozatainak száma már meghaladta a kétezret - ezzel már 32-re emelkedett az ismertté vált fertőzések száma.

2010.12.13 08:07MTI

A Dominikában és az egyesült államokbeli Floridában is november közepén jelent meg a kolera, amikor már Haitin javában tombolt a járvány.

Haitin is nagy a baj (fotó: MTI)


A dominikai közegészségügyi minisztérium beszámolója szerint az újabb kolerás eseteket az északi Santiago tartományban, illetve a Haitivel határos Elías Pina és Dabajón tartományokban észlelték.

A hatóságok közlése szerint az új betegek állapota kielégítő, ami annak is köszönhető, hogy az egész országban szigorú megelőző intézkedéseket rendeltek el, a higiéniai előírások maradéktalan betartására szólították fel a lakosságot.

Kolera

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség. Elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerek révén terjed. Akár egy jégkocka, egy szelet citrom is átviheti a fertőzést. Kiindulópontjai általában a meleg, szervesanyagban gazdag tengerparti folyótorkolatok, innen terjed szét a betegség.

Két fajtáját különböztetjük meg: az európai (cholera nostras) és az ázsiai (cholera asiatica) kolerát. Az európai kolera az ázsiaival ellentétben nem egész évben, csak a nyár második felében észlelhető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.