Stratégiaváltást követelnek Obamától

Hat NATO-katonát öltek meg Afganisztánban

Hat NATO-katonát öltek meg tálib lázadók vasárnap egy Afganisztán déli részén elkövetett támadásban - jelentette be az észak-atlanti szövetség vezette nemzetközi biztonsági erő (ISAF) közleményben.

2010.12.12 13:41MTI

Az elmúlt hónapokban ez volt a nemzetközi erők ellen intézett egyik legsúlyosabb veszteséget okozó támadás. Az áldozatok állampolgárságát hazájuk majd a családok értesítése után jelenti be.

Az AP adatai szerint idén már több mint 670 külföldi katona vesztette életét, jóval több mint 2009-ben, amikor az egész évben 502 volt a halottak száma. Az AFP számításai szerint az idei évben eddig 692, tavaly pedig 521 külföldi katonát öltek meg az ázsiai országban. Már a 2009-es adat is rekordot jelentett, amit minden kétséget kizáróan jóval felül fog múlni az idei statisztika.

A NATO vasárnap azt is bejelentette, hogy az afgán hadsereg és NATO egyik közös egysége megölt egy tálib vezetőt, egy másikat pedig fogságba ejtett Afganisztán keleti részén. A mindössze a vezetéknevén (Fedahi) azonosított fegyvercsempész tálib vezetőt Vardak tartományban egy éjszakai rajtaütés során lőtték le.

Hoszt tartományban a Hakkani-hálózat - egy pakisztáni tálib frakció, amely szoros kapcsolatban áll az al-Kaida terrorszervezettel - egyik vezetőjét sikerült elfogni, akit pokolgépes merényletek és rajtaütések végrehajtásával vádolnak.

A hét elején Afganisztánban tett látogatást Robert Gates amerikai védelmi miniszter, mert tapasztalatokat akart szerezni arról, hogyan hat az amerikai erők 30 ezer fős növelése a tálibok makacs ellenállásának megtörésére és az afgán erők kiképzésére.

Gates értékelése szerint sikerült megtörni azt a tendenciát, melynek során a tálib lázadás korábban kiterjesztette területeit és fokozta tevékenységét. Gates úgy látja, a szövetséges erők teret nyertek a tálibok fellegvárának tartott Dél-Afganisztánban.

Egy Obamának címzett, szombaton nyilvánosságra hozott nyílt levélben több mint húsz nemzetközi elemző viszont éppen arra figyelmeztetett, hogy a katonai offenzívák a kudarc felé haladnak. Arra szólították fel az amerikai elnököt, hogy váltson stratégiát, és kezdjen tárgyalásokat a tálibokkal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.