"700 milliárd dolláros árcédula"

Obama megvédte az adókompromisszumot

Barack Obama amerikai elnök kedden Washingtonban határozottan kiállt azon döntése mellett, hogy kiegyezik az ellenzéki republikánusokkal abban, hogy két évre minden republikánus számra meghosszabbítják a Bush-korányzat által bevezetett adókedvezményeket.

2010.12.07 21:54MTI

Az elnök által hétfőn elfogadott kompromisszum - amely ellen több demokrata törvényhozó is fellázadt - elvben lehetővé teszi, hogy a régi összetételű szenátus jóváhagyjon néhány, a kormányzat által kulcsfontosságúnak tartott jogszabályt, s az év végéig ratifikálja a hadászati nukleáris fegyverek korlátozásáról kötött új START szerződést.

A november 2-án megválasztott, új összetételű szövetségi törvényhozásban a demokraták elvesztik majd a képviselőház ellenőrzését és csökken a többségük a szenátusban is. Az elnök eredetileg, pártja meghatározó többségével egyetemben, azt az álláspontot képviselte, hogy az adókedvezményt a középosztálytól felfelé, vagyis az évi 250 ezer dollárnál magasabb jövedelmű családok esetében ne hosszabbítsák meg, mert az ország nem tudja megfizetni a gazdagok támogatásának "700 milliárd dolláros árcéduláját".

Obama
azzal érvelt, hogy politikai küzdelem "káros lenne" a gazdaságra nézve és ígéretet tett rá, hogy 2012-ben ismét harcolni fog az ellen, hogy a gazdagokat adókedvezményben részesítsék.

Az elnök a republikánusok "Szent Gráljának" nevezte a módos amerikaiak támogatását. "Úgy tűnik, ez a gazdasági doktrínájuk" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.