Gomba-balhé

Élelmiszerbotrányt fedezett fel egy 11 éves kínai fiú

Élelmiszeripari botrányt fedezett fel egy tizenegy éves kínai fiú, aki nem fogyaszthatta el kedvenc ételét.

2010.12.06 14:08MTI

A China Daily című napilap hétfői száma szerint Csang Hao (Zhang Hao) azután fogott hozzá gombák vizsgálatához, miután édesanyja megtiltotta neki, hogy megegye őket - aggódott ugyanis azok tisztasága miatt. Kiderült, hogy a gombákat egészségre káros fehérítőanyagokkal kezelték, hogy világosabbak legyenek.

Csang júliusban a pekingi mezőgazdasági egyetem egyik hallgatójával közösen fogott hozzá a gombák teszteléséhez, hogy megcáfolhassa anyja aggodalmait.

Mikroszkóp és fluoreszkáló világítás segítségével azonban azt állapították meg, hogy a vizsgált gombák kémiai anyagokkal szennyezettek.

A kínai sajtó információi szerint a fehérítőanyagok többek között májbetegségeket, bőrallergiát és asztmát okozhatnak. A bátor 11 éves fiúról pedig, aki felvette a harcot az iparral és a hatóságokkal is, dicshimnuszokat zengnek.

A kínai hatóságok szerint a gombák 97,7 százaléka semmilyen kezelést nem kapott és gond nélkül fogyasztható.

A kínai élelmiszeripart azonban egyre többször rázza meg botrány: 2008-ban 300 ezer gyermek betegedett meg olyan tejportól, amely egy ipari vegyszert, melanint tartalmazott. Idén többek között növényvédőszerrel fertőzött babot és újrahasznosított hulladékból előállított sütőolajat fedeztek fel Kínában.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.