Hatan haltak meg

Beszivárgó katona lőtte halomra a gyakorlatozó amerikaiakat

Az amerikai katonák ellen hétfőn elkövetett kelet-afganisztáni merényletet egy olyan afgán férfi hajtotta végre, aki résztvevője volt a katonák által vezetett határrendőri kiképzésnek - közölték kedden afgán és amerikai illetékesek.

2010.11.30 12:41MTI

A támadó egy Nangarhar tartománybeli kiképzőponton, gyakorlatozás közben követte el tettét. Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) közlése szerint a férfi helyi illetőségű volt, és néhány napja vett részt a kiképzésben.

Egy hónap óta ez volt a külföldi katonákat érő legsúlyosabb támadás. Az észak-atlanti szervezet tájékoztatása szerint a merénylővel végeztek a kialakult tűzpárbajban.

Az elmúlt hónapokban számos olyan eset történt, amikor a nemzetközi erők katonáira az afgán fegyveres erők tényleges tagja vagy egyenruháját viselő lázadó támadott.

A hasonló incidensek jelentősen megnehezítik a NATO dolgát, amely azt a feladatot tűzte maga elé, hogy az afgán hadsereg és rendőrség állományának kiképzésével 2014 végére képessé teszi az országot saját biztonságának megteremtésére.


A hat újabb áldozattal 668-ra nőtt az idén Afganisztánban megölt külföldi katonák száma. Több mint kétharmaduk amerikai volt. A NATO vezette afganisztáni nemzetközi biztonsági erő keretében mintegy 150 ezer katona szolgál, több mint kétharmaduk szintén amerikai.

Az afgán rendőrség létszáma tavaly 27 százalékkal nőtt, és elérte a 125 ezret. A hadsereg esetében 42 százalék és 138 ezer fő a két adat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.