Borzalmas adatok

Egyre több amerikai családot érint az éhezés

Az elmúlt évben több mint 50 millió amerikai, köztük legalább 17 millió gyermek élt olyan háztartásban, melyben előfordult, hogy pénzhiány miatt bizonytalanná vált az élelmiszer beszerzése.

2010.11.16 12:10MTI

Ez azt jelenti, hogy 2009 egyes időszakaiban az amerikai háztartások 14,7 százaléka megtapasztalta az élelmiszerekhez való hozzájutás bizonytalanságát. Az arány 2008-ban 14,6 százalék, 2007-ben pedig még csak 11,1 százalék volt - hívja fel a figyelmet az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának gazdaságkutató szolgálata (USDA-ERS) napokban kiadott elemzésében.

A jelentésben arra is emlékeztetnek, hogy a rendszeres adatfelvétel 1995-ös kezdete óta még sohasem volt ilyen magas a táplálkozás bizonytalanságát megélő háztartások aránya az Egyesült Államokban.


Tavaly az amerikai háztartások 9 százaléka kifejezetten alacsony táplálkozásbiztonsággal rendelkezett, azaz vissza kellett fogniuk élelmiszerfogyasztásuk változatosságát, részt kellett venniük állami segélyprogramokban, vagy akár gyorssegélyre is szorultak.

A háztartások 6 százaléka nagyon rossz táplálkozásbiztonsággal rendelkezett, ami azt jelenti, hogy a család egy vagy több tagjának meg kellett szakítania normális étkezési rendjét vagy csökkentenie az adagokat valamikor az év folyamán. E családok egyharmadánál ez az eset gyakori volt vagy krónikus mértéket öltött - derül ki az elemzésből. A táplálkozási bizonytalanság földrajzilag is jelentős eltéréseket mutat: a 2007 és 2009 közötti időszak átlagában a legjobb, 6,7 százalékos mutatóval Észak-Dakota rendelkezik, a helyzet pedig Arkansas-ban a legaggasztóbb 17,7 százalékkal.

A nagyon rossz táplálkozásbiztonsággal rendelkező háztartások aránya Észak-Dakota 2,6 százalékától Alabama 6,8 százalékáig terjed. Az amerikai agrártárca egy másik jelentése szerint 2007 és 2009 között 3,9 millióról 5,6 millióra nőtt azoknak az amerikai háztartásoknak a száma, amelyek élelmiszersegélyezésben részesültek.

A kormány élelmiszertámogatási programjában, mellyel többek közt szegény családokat és iskolai menzákat is támogatnak, a 2009-es fiskális év egy átlagos hónapjában 15,2 millió háztartás vett részt, szemben az egy évvel korábbi 12,7 milliós átlaggal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.