Kemény munka, éhezés és betegségek

Keserves sorsról árulkodik a római kori csontváz

Kemény munka, éhezés és betegségek jutottak osztályrészül annak a kétezer éve a brit szigetek nyugati részén élt férfinak, akinek keserves sorsáról a Weston-super-Mare-ben felfedezett csontváza árulkodik.

2010.01.23 13:34MTI

A férfi földi maradványaira a Weston College kampuszán, egy építkezést megelőző régészeti feltárás során találtak - olvasható a The Weston Mercury (http://www.thewestonmercury.co.uk) online kiadásában.

Az antropológiai vizsgálatok tanúsága szerint a meglehetősen magas férfi halálakor 36-45 éves lehetett. A csigolyáin és a csípőizületén felfedezett kopások nehéz fizikai munkára utalnak. Malin Holst, a csontvizsgálatokat végző yorki régészeti intézet szakértője szerint a férfi gyermekkorában többször megállt a növekedésben, ez viszont éhezésre, vagy valamilyen betegségre utal. Beteges volt az illető felnőttkorában is.

"Egy sor olyan betegség és kóros állapot nyomait fedeztük fel, amelyeket ritkán láthatunk a régészeti feltárások során előkerült csontvázakon" - hangsúlyozta Malin Holst. A férfit egyebek közt epekövek kínozták, krónikus arc- és homloküreg-gyulladása volt, ráadásul sokat szenvedhetett rossz fogazata miatt is. A feltárások során a régészek találtak III. századi, római-brit stílusú cserépedényeket, köztük Oxfordban készült kerámiát. A leletek között szerepelnek Franciaország mai területéről importált edények is. Előkerültek pénzérmék, fémtárgyak, állati csontok és kagylók, de feltártak egy épület maradványait is, amely a régészek feltételezése szerint lakóház lehetett.

Az épület a tenger közelében, egy keskeny öböl, vagy folyócska mellett lehetett, ahol a halászbárkáknak alakítottak ki kikötőhelyet. A leletek az elsők, amelyek egyértelműen bizonyítják egy római település létét Westonban.

A helyszínen további feltárásokat terveznek, hogy többet tudjanak meg a római településről. A vizsgálatok eredményeit 2011-ben adják közre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.