Megostromolták a rendőrök a szent helyet

Szélsőségesek hívőket ejtettek fogságba egy iraki templomban

Az iraki rendőrség megostromolta azt a bagdadi keresztény templomot, ahol szélsőségesek vasárnap fogságba ejtették egy mise résztvevőit: iraki és amerikai források szerint az összes túsz kiszabadult.

2010.10.31 22:29MTI

"Az akció befejeződött, s az összes túszt kiszabadítottuk" - mondta Ali Ibrahim tábornok, a délkelet-bagdadi rendőrség parancsnoka.

Eric Bloom amerikai katonai szóvivő kijelentette, hogy a korábbi hírektől eltérően nem 10, hanem mintegy 100 túszt ejtettek a templomba behatoló szélsőségesek. Ez utóbbiak sorsáról egyelőre semmit sem közöltek.


A terroristák Irakban és Egyiptomban bebörtönzött al-Kaida tagok szabadon engedését követelték a foglyokért cserébe. Iraki belügyi források szerint négy, a közeli tőzsde épületétől menekülő fegyveres tört be a misére. A támadók eredetileg a tőzsde épületébe akartak behatolni, de ez nem sikerült nekik.

Tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, és pokolgépet is robbantottak. A helyszínen legalább két halott és több sebesült van.

A Vatikán szóvivője, Federico Lombardi vasárnap - még a sikeres ostrom előtt - annak a reményének adott hangot, hogy az ügy gyorsan és erőszakmentesen lezárul.

A szóban forgó épületet már korábban, 2004 augusztus elsején is megtámadták öt másik templommal együtt. Akkor többen meghaltak és megsebesültek.

Október 12-én a Vatikánban tartott szinóduson a kirkuki érsek aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a keresztények egy békésebb élet reményében elhagyják Irakot. Az egyház adatai szerint az iraki katolikusok aránya az 1980-as 2,89 százalékról (378 ezer fő) 0,94 százalékra (301 ezer fő) csökkent 2008-ra. 2008 végén célzott gyilkosságokban 40 kereszténnyel végeztek Moszulban, amelynek következményeképpen 12 ezren menekültek el az észak-iraki városból. Idén február 14-e és 23-a között nyolc hívőt öltek meg ugyanezen a településen és környékén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.