11 munkás lelte halálát

Olajkatasztrófa - elismerte mulasztását a kútépítés egyik kivitelezője

A Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófa ügyében elismerte mulasztását csütörtök este az olajkút betonozását végző cég. A Halliburton közölte, hogy az alkalmazandó beton végső összetételének kialakítása után már nem vizsgálta meg annak minőségét.

2010.10.29 12:55MTI

A 11 olajmunkás halálát és az Egyesült Államok történetének legnagyobb olajszennyezését okozó április 20-i robbanás okait vizsgáló bizottság csütörtökön hozta nyilvánosságra az első megállapítását. Ez úgy szólt, hogy a Macondo-kút alapozásához használandó beton többszöri vizsgálata nem hozott megfelelő eredményt.

A Halliburton és a fő kivitelező BP még az alapozás tervezésekor megállapodott: nitrogén hozzáadásával akadályozzák meg, hogy az alkalmazandó beton átengedje az olajat és a gázt.

Ez a megoldás már akkor sem tetszett több független szakértőnek.

Az ilyen összetételű betonon februárban és április elején elvégeztek négy tesztet, de ezek közül csak az utolsó igazolta a beton jó minőségét - közölte a bizottság.

A Halliburton közleménye szerint a BP az alapozás előtt az utolsó pillanatban ismét változtatott a beton összetételén, de ennek minőségét már nem vizsgálta meg a Halliburton.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.