Javítani kellett a mentőkabint

Megható pillanatok képekben! Kilenc bányász már a felszínen van

Javítási munkálatok miatt csaknem egy órára leállították helyi idő szerint szerda hajnalban a chilei bányászokat felszínre hozó mentőkabin működését. A szünet után gond nélkül folytatták a mentést, már kilenc bányász feljutott a felszínre.

Napvilágot láttak a mélyben rekedt chilei bányászok! képgaléria

2010.10.13 13:55MTI/fotók: skynews.com

Az ötödik bányász kimentése után a kapszula 48 percen keresztül nem működött, mert meg kellett olajozni a görgőit, hogy biztosítsák a kabin egyenletes haladását a furatban. A mentést azonnal folytatták, és további négy vájárt hoztak a felszínre a több mint 600 méteres mélységből. Kilencedikként szabadították ki a csapat legidősebb tagját, a 63 éves Mario Gomezt, aki - miután kilépett a kabinból - hálája és megkönnyebbülése kifejezéseként egy chilei zászlót szorongatva térdre rogyott.

Gomez, aki 12 éves kora óta bányában dolgozik, a vájárok körében gyakori tüdőbetegségben, szilikózisban szenved. A sorban utána következő bányászok is valamilyen egészségügyi problémával - magas vérnyomással, cukorbetegséggel, bőrproblémákkal - küzdenek. Számos tévécsatorna világszerte élőben közvetíti a mentési folyamatot.

Az akció eddig teljes sikerrel, zökkenőmentesen zajlott, ezért a mentés vezetői szinte szabad kezet adtak a média munkatársainak az esemény megörökítésére. Eredetileg egy hatalmas chilei zászlóval akarták eltakarni a kamerák elől a furatot, amelyen keresztül a mentőkabin közlekedik, de végül eltávolították a lobogót.

"Ez a mentőakció olyan csodálatosan alakul, olyan megindító, hogy nincs okunk arra, hogy elrejtsük a világ elől - jelentette ki ragyogó arccal Sebastian Pinera chilei elnök az első bányász, Florencio Ávalos sikeres szabadulása után tartott sajtótájékoztatóján. A chilei nemzeti lobogót idéző fehér, kék és piros színre festett mentőkapszulát spanyolul Fénix 2 névre keresztelték a hamvaiból feltámadó mitikus madár után.

A kabin másodpercenként átlagosan egy métert tesz meg, de szükség esetén - ha úgy ítélik meg, hogy a benne tartózkodó bányászt mielőbb felszínre kell hozni - az eszközt fel tudják gyorsítani három méter másodpercenkénti sebességre - közölte Jaime Manalich egészségügyi miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.