Rohamrendőrök verték vissza a támadást

Homofóbok rontottak a belgrádi melegekre

Mintegy ötezer rohamrendőr védelme alatt rendezték meg vasárnap a csaknem egy évtized óta első belgrádi melegfelvonulást. Homofób fiatalok csoportjai többször is összecsaptak a rendőrökkel, akik megakadályozták őket a Gay Pride résztvevőinek megtámadásában.

2010.10.10 20:33MTI

Az összecsapásoknak több mint százhúsz sebesült áldozata van, csupán a rendőrök közül kilencven kért orvosi segítséget, kettő súlyosan megsebesült. A rendőrök 188 embert őrizetbe vettek, akik közül 77-et egyelőre nem engednek szabadon, garázdaságért eljárást indítanak ellenük.

A randalírozó ellentüntetők gyújtópalackokat dobtak a kormányzó nyugatbarát Demokrata Párt székházára, és felgyújtották az épület garázsát. A tűzoltóknak sikerült eloltaniuk a tüzet.

Dragan Sutanovac védelmi miniszter, a párt alelnöke közölte, hogy megsemmisült a szervezet archívumának, egy raktárának, valamint telefonvonalainak egy része. Lövéseket is adtak le az épületre - tette hozzá. A törő-zúzó emberek megtámadták más pártok székházait is, valamint az állami televízió épületét. Boris Tadic államfő elítélte a vandál tetteket, és kijelentette, hogy a szélsőségeseket őrizetbe veszik és megbüntetik.

"Szerbia garantálni fogja minden állampolgárának emberi jogait, függetlenül attól, hogy milyen különbségek vannak közöttük, és nem engedjük meg, hogy erőszakkal megfosszanak bárkit szabadságjogaitól" - szögezte le Tadic. Sutanovac védelmi miniszter az országra nézve szomorúnak nevezte a napot.

Dragan Djilas belgrádi polgármester szerint a randalírozók által okozott károk értéke több mint egymillió euróra tehető. A jelentős rendőri erő és az összecsapások érzékeltetik, hogy az intolerancia még mindig áthatja a szerb társadalmat, egy évtizeddel azután is, hogy a hatalomból elűzték Slobodan Milosevic elnököt, és ezzel véget vetettek az ország háború alatti elszigeteltségének.

Belgrádban először 2001-ben tartottak Gay Pride-ot, az is erőszakba torkollott a támadók miatt. A mostani felvonulás, amelyen mintegy 600 ember gyűlt össze, egyórás késéssel indult a tervezetthez képest. Már kezdetben nacionalista, bőrfejű és huligáncsoportok vették körbe a rendőrgyűrűbe zárt melegeket. Majd kövekkel, üvegekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket, mások pedig megpróbálták eltorlaszolni a menet útját, például kukákat borítottak fel. Megrongáltak több parkoló gépkocsit, kirakatüveget, és felgyújtottak egy rendőrautót. Kifosztottak több üzletet.

A randalírozók megállítottak egy autóbuszt, kiparancsolták belőle az utasokat és a vezetőt, majd a járművet hagyták legurulni egy lejtős utcán. A busz végül egy villanyoszlopnak ütközött neki az egyik téren. A rendőrök páncélozott járművekkel, könnygázzal próbálták meg szétoszlatni az ellentüntetőket még azután is, hogy a melegek menete véget ért. Kora estére a hatóságoknak sikerült helyreállítaniuk a rendet.

Két nap múlva látogat Szerbiába Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, hogy megerősítse: Washington támogatja az ország törekvését az Európai Unióhoz való csatlakozásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.