Meleg helyzet

Homofób-e vagy? Akkor b..d meg!

Van egy videó, amelyben kategorikusan kijelenti az előadónő, hogy ha nem vagyunk toleránsak és elfogadóak a melegekkel szemben, akkor b...uk meg. Így. Kérem szépen, ha ezzel még jobban meg akarta osztani a társadalmat, akkor sikerült.

2009.08.03 11:21kozma zsuzsanna, ma.hu

Jópofa videóval szembesültem a minap. Remek a zene, de a hideg zuhany már az első sorok után utolér. Nem is lennék ennyire finnyás, ha nem abban a kontextusban látom, ahogyan. Mélyen magamba nézek, és azt hiszem velem van baj, rögtön hívom egy kedves barátomat, aki történetesen meleg, együtt elemezzük a videót és a különböző fórumokat.

A videó pár napja került fel a legnagyobb videómegosztó portálra, és máris fórumok jöttek létre hogy kivesézzék a témát. Adott ez az angol énekesnő, Lily Allen, aki eddig is a szókimondásáról és polgárpukkasztásáról volt híres. Van egy dala, amelynek a címe „F.ck you (very, very much)”, ez azt hiszem önmagában még lenyelhető, de ha belehallgatunk a dalba, akkor igen érdekes felvetéseket találunk benne.

Nevezetesen, ha homofóbok vagyunk, akkor b...uk meg, ha nem fogadjuk el a melegeket b..uk meg és így tovább. Hogy tovább fejtegessük a szemet, egy magyar színész rendezőpáros Pelsőczy Réka és Mattyasovszky-Zsolnay Bence úgy gondolták, hogy angol és francia mintára, összeverbuválnak egy neves színészekből, írókból álló csapatot, és karaokét játszatnak velük a dalra.

A Lily Allen-dalra a Hungarian Artists Against Homophobia, vagyis Magyar Művészek a Meleggyűlölet Ellen csapata tátog kellő beleéléssel.

Steigler Sándor, aki a hamarosan megrendezésre kerülő Meleg Fesztivál főszervezője, és a Szivárvány Misszió Alapítvány elnöke meghatónak nevezi a kezdeményezést. - Azzal, hogy az égvilágon senkit sem kértünk erre, hogy ily módon álljanak ki a meleg közösség jogaiért, mindenképpen tiszteletreméltó- mondja.

Már 14 éve szerveznek meleg felvonulásokat, amely nemcsak abból áll, hogy az utcákat róják hatalmas transzparensekkel, hanem igen komoly háttérmunka is zajlik. Filmbemutatókkal, beszélgetésekkel és természetesen az érdeklődőket kérdéseikkel várják a szervezők.

Úgy gondolják, hogy a meleg-kérdés igazán túljuthatna már a puszta szexualitás kérdésén, itt többről van szó.

Visszatérve a dalra, íme néhány kiragadott sor: "Nézz bele abba a parányi agyadba / Nézz bele erősen / Mert annyira unalmas, annyira fárasztó a gyűlölet, amit táplálsz / Szóval szerinted / Rossz ember, aki meleg / Hát szerintem meg szimplán gonosz vagy / Egy fajgyűlölő, aki a cipőfűzőmet se kötheti meg / Középkori módon gondolkodsz".

Idéznék néhány fórum-hozzászólást, a teljesség igénye nélkül. Ha valakinek van ideje, akkor rákereshet: több a támadó hozzászólás a videó ellen, pedig valójában nem rossz a kezdeményezés.

„Nem hiszem, hogy jó ötlet volt ezt a számot előadni. A magyar társadalom többségét egy ilyen produkció inkább feldühíti, mintsem a homoszexuálisok mellé állítja. Ez nem azt jelenti, hogy az emberek gyűlölik az említett csoportot, de nem értenek egyet azzal, hogy a homoszexualitást népszerűsíteni kell” vagy „ a homoszexuálisokkal szemben tanúsított félelem, gyűlölet és intolerancia tünetegyüttesével bíró homofób ember hajlamos a melegeket "két lábon járó szexuális beállítottságként" kezelni, tehát nem tudomást venni arról, hogy egy meleg egyén is összetett, komplex személyiség. És nem éri fel ésszel,hogy többnyire génben kódolt,és undorodik a másik nemtől,mint ahogy a heteroszexuális a saját nemétől. Intelligencia kérdése,hogy el tudjuk fogadni. Reklámozni nem kéne,csak békénhagyni őket.”

„Egy átlagos meleg, sokkal visszahúzódóbb mint egy átlagos heteró férfi. Nem velük van a probléma, hanem az unatkozó önkéntes "megvédünk téged" hadsereggel. "Ok védj meg. De könyörgöm ki kérte?”

„ (…) azt gondolom, hogy sem a videónak, sem egyes politikusi megnyilvánulásoknak nincs sok közük ahhoz, hogy mi a liberalizmus. ezért is lenne hiba ilyen videókból, meg egyes politikusok kijelentéseiből messzemenő következtetéseket levonni a liberalizmus lényegéről.”

Talán az időzítés nem történt a legjobbkor, de azt hiszem ez önmagában megérne még pár cikket. A liberális párt támogatottsága 1% körül mozog, a statisztikai adatok szerint. Hogy politikai indíttatás van-e a videó mögött, azt mindenki döntse el a saját szája íze szerint.

Mindenképpen dicséretes kezdeményezés, hogy egy társadalmi csoportért foglalnak ily módon állást közismert emberek. De a dal kontextusát elemezve (igen, ilyen kukacoskodó vagyok) ellentmondásokat találok.

A liberális gondolkodás azért liberális, mert toleráns mindenkivel (?) szemben. Ezzel szemben azt halljuk a fent megnevezett dalban, hogy ha homofób vagyok elmehetek a sunyiba, és ne is nézzek vissza- na jó ezt már én tettem mellé.

Nehéz állást foglalni ebben a témában, mert sajnos sosem lesz egyetértés a tábor és ellentábor között. Kicsit talán erős a videó elején található kezdés, amikor a homofóbiával gyanúsított férfit kezelésbe veszik a melegek.

Egy dolog azonban biztos: sosem lesz egyetértés a védők és támadók között. Addig rendben van, hogy a hálójában mindenki azt tesz, amit csak szeretne, de ezen a ponton át kellene lendülnie mindenkinek. A lényeg az, hogy mindannyian gondolkodó emberek vagyunk, és tiszteletben kell tartanunk egymás értékrendjét. Legyünk akár csíkosak, akár kockásak.

Íme az  ominózus videó:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.