33 bányászt kell felhozni

Képek: megérkezett az első mentőkabin chilei bányaszerencsétlenséghez

Megérkezett a beomlott chilei bányához az első mentőkabin, amellyel egyenként fogják a felszínre hozni a mélyben rekedt 33 bányászt.

2010.09.26 14:26MTI

A henger alakú, acélhálóból készült kabint a chilei haditengerészet hajógyárában építették. A két pótkabint a jövő héten szállítják az augusztus 5-én beomlott San José bányához.

A 420 kilogrammos, 3 méteres, Főnix kapszulának elnevezett kabinon belül 1,9 méter magas, 53 centiméter átmérőjű hely van kialakítva a bányászok számára.

Ebben kell majd megtenniük állva a mintegy 700 méteres, körülbelül negyedóráig tartó utat a földfelszínig.

A kabinba beépítettek három, sűrített levegőt tartalmazó tartályt, illetve egy mikrofont is, amely segítségével a kapszulában lévő bányász kapcsolatot tarthat fenn a mentőcsapatokkal, illetve a vájatban lévő társakkal is. A kabinban alulról kialakították a vészkijáratot is, amelyen keresztül a bányász visszaereszkedhet a tárnába, ha a berendezés beszorulna a furatban.

A tárnában rekedt 33 bányász felhúzására készített első kabint leemelik a teherautóról, miután megérkezett a copiapói San José réz- és aranybányába. (fotó: MTI)


A Főnix kapszulát Laurence Golborne Riveros chilei bányászati miniszter "leplezte le". A tárcavezető és a bányászok néhány hozzátartozója is kipróbálta a különleges mentőkabint.

A chilei média értesülései szerint október 15-én kezdődhet meg a bányászok felszínre hozása, de Golborne ezt nem erősítette meg. Inkább november elejére tette ezt az időpontot.

A menekülőút kialakításán jelenleg három fúróberendezéssel dolgoznak.

A videofelvételen a copiapói San José réz- és aranybánya egyik 700 méter mélyen lévő tárnájában rekedt 33 bányász közül ketten láthatók, amint a chilei himnuszt éneklik (MTI)


Pelé üzent, és mezt küldött a chilei bányászoknak

A labdarúgó világbajnokságon győztes spanyol válogatott tagja, David Villa példáját követve üzenetet és aláírt mezt küldött a föld alatt rekedt chilei bányászoknak minden idők egyik legnagyobb focistája, a brazil Pelé.

"Drága barátaim, imádkozom értetek" - üzente az O Globo című brazil lap internetes kiadása szerint a vájároknak, köztük Franklin Lobos korábbi chilei futballistának Pelé.

A háromszoros világbajnok brazil egy Rio de Janeiró-i energiacég elnökének adta át az aláírt mezt, hogy továbbítsák a bányászoknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.