2001 óta az első halálra ítélt

Kivégzés lesz Washington államban

Kivégeznek egy halálra ítéltet csütörtök éjjel Washington amerikai szövetségi államban, amelyben 2001 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet - közölték a hatóságok. Már csak az amerikai legfelsőbb bíróság függesztheti fel a végrehajtást.

2010.09.09 09:23MTI

Cal Coburn Brownt 1994-ben ítélték el, mert elrabolt, megerőszakolt, megkínzott és meggyilkolt egy 22 éves nőt. A férfi azóta siralomházban ül, most 52 éves. Coburn Brownt méreginjekcióval végzik ki a szövetségi állam délkeleti részén lévő Walla Walla város börtönében. 

Ügyvédje élt a lehetőséggel, és kérte az ítélet végrehajtásának felfüggesztését az ország legmagasabb fokú bírói testületétől. Az ügyvéd több ízben érvelt azzal az igazságszolgáltatás előtt, hogy védencének mentális rendellenességei vannak, de a vád képviselői soha nem találták úgy, hogy Coburn Brown betegsége olyan súlyos volna, hogy az felmenthetné őt a felelősségre vonás alól. 

Azóta, hogy az Egyesült Államokban 1976-ban visszaállították a halálbüntetést, Washington államban négy kivégzést hajtottak végre, kettőt kötél által, kettőt pedig méreginjekcióval, a legutóbbit 2001-ben.
 
Coburn Brownon kívül nyolc elítéltre vár kivégzés a Walla Walla-i siralomházban. Az év eleje óta 36 elítéltet végeztek ki az Egyesült Államokban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.