Hét embert gyilkolt meg

Rendőrgolyó végzett a dévényújfalui ámokfutóval

Rendőrgolyó végzett azzal az ámokfutóval, aki hétfőn Pozsony Dévényújfalu (Devínska Nová Ves) nevű városrészében hét embert gyilkolt meg. Korábban az a verzió terjedt el, hogy a 48 éves férfi öngyilkos lett.

2010.08.31 17:54MTI

"A boncolás kimutatta, hogy Lubomír Harmant egy rendőr lőtte le. A halálos lövés a tettest mellkasának bal oldalán érte" - ismertette a boncolás eredményét Daniel Lipsic szlovák belügyminiszter keddi pozsonyi sajtóértekezletén.

Jaroslav Spisiak országos rendőrfőkapitány szavaiból az derült ki, hogy a 48 éves férfit valamelyik rendőr halálosan megsebesítette, de még volt ereje arra, hogy fegyverét maga ellen fordítsa, "valószínűleg azért, hogy lerövidítse szenvedését". Hozzátette: a rendőrök parancsot kaptak a lövöldöző férfi likvidálására.

A szlovák kormány keddi rendkívüli ülésén úgy döntött, hogy nemzeti gyásznap lesz csütörtökön Szlovákiában a mészárlás áldozatainak emlékére. A gyásznapon reggel nyolc és este hat óra között félárbocra eresztik az állami zászlókat, s tilosak lesznek a szerencsejátékok. Szlovákia majdnem két évtizedes fennállása alatt eddig öt alkalommal rendeltek el nemzeti gyásznapot. A kormány döntése értelmében az áldozatok legközelebbi hozzátartozói anyagi kártérítést kapnak.

A belügyminiszter elmondta, hogy a tettes, egy Lubomír Harman nevű férfi két éve munkanélküli volt.

A férfi szélesebb családi háttere rendezett volt, szomszédai, volt munkatársai és ismerősei a rendőrség szerint nem konfliktuskereső egyénnek ismerték.

Agglegényként egy sportlövész egyesület tagja volt. Az a korábbi értesülés, hogy leszerelt hivatásos katonáról volna szó, nem igazolódott be.

Harmannak engedéllyel hat fegyver volt a birtokában, köztük a gyilkos fegyver, egy géppisztoly. A belügyminiszter bejelentette, hogy a jövőben javasolni fogja a fegyvertartás szabályainak megszigorítását.

Az áldozatok romák voltak, egy családot alkottak: az anya, két lánya, 12 éves unokája, az egyik lány barátja és a másik lány férje az áldozat. Egy asszonyt akkor talált el halálos lövés, amikor kilépett lakásának erkélyére.

Rendőrök elszállítják egy áldozat holttestét Pozsonyban, a Pavla Horova utcában 2010. augusztus 30-án. (fotó: MTI)


Gyanús doboz a dévényújfalui lövöldözés színhelyén

Kedden délben újra lezárták a dévényújfalui (Devínska Nová Ves) lövöldözés helyszínét, mert az egyik utcán parkoló Skoda Octavia típusú gépkocsi mellett gyanús dobozt találtak.

A TA3 szlovák hírtelevízió szerint a rendőrség egy lakossági bejelentésre szállt ki abba az utcába, ahol hétfő délelőtt egy ámokfutó hét embert lemészárolt, majd saját magával is végzett.

Egy másik forrás szerint viszont egy névtelen betelefonáló azt jelentette a rendőröknek, hogy bombát helyezett el a ház előtt.

A pozsonyi rendőr-főkapitányság bejelentette, hogy a rendőrök az utcát lezárták, a forgalmat elterelték, és egy bombakereső kutyával átvizsgálták a helyszínt. "Bombát nem találtak, a kérdéses cipődoboz üres volt" - közölte a vizsgálat eredményét Petra Hrásková, rendőrségi szóvivő.

A rendőrség most megpróbálja megtalálni a névtelen telefonálót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.