Etnikai mészárlás!

Pakisztánban fegyveresek gyilkolták meg egy busz több utasát

Fegyveresek meggyilkolták egy busz 10 utasát, öt másikat pedig megsebesítettek szombaton Pakisztán délnyugati részén - közölte a rendőrség.

2010.08.14 20:03MTI

Nem sokkal később pedig ismeretlen támadók ugyanebben a tartományban megöltek hat munkást, s megsebesítettek három másikat. Mindkét támadás célja az lehetett, hogy növelje az etnikai feszültséget Beludzsisztán tartományban, ahol a fegyveres beludzs csoportok irányítása alatt álló nacionalista mozgalom régóta nagyobb autonómiáért küzd.

Ami az első akciót illeti, a fegyveresek a tartomány fővárosától, Kvettától 50 kilométerre északkeletre állították meg a beludzs és nem beludzs nemzetiségű utasokat szállító buszt. A támadók kiválogatták azokat, akik Pandzsáb tartományból származtak, leparancsolták őket a járműről és végeztek velük - mondta egy rendőrtiszt. (A busz Beludzsisztán fővárosából, Kvettából Pandzsáb fővárosába, Lahorba tartott.)

A nyilatkozó nem bocsátkozott találgatásokba, hogy vajon melyik szervezet állhat a merénylet hátterében. Az sem tisztázott, hogy hányan voltak a fegyveresek.

A második támadás Kvettában történt. Rendőrségi források szerint itt fegyveresek megostromoltak egy házat, s megöltek hat munkást, akik az épületet festették. Az áldozatok itt is mind Pandzsábból származtak.

Az Iránnal és Afganisztánnal határos Beludzsisztán Pakisztán legnagyobb tartománya, az ország területének negyven százalékán terül el. A tartományban gazdag kőolaj- és földgázkészletek találhatók. Pandzsáb ugyanakkor az ázsiai állam legnépesebb tartománya, s a két terület között jelentősek a feszültségek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.