A lakosság 80 százaléka élelmiszersegélyektől függ

A gázai övezeti helyzet most a legrosszabb 1967 óta

A Gázai övezet másfél milliós palesztin lakosságának helyzete most a legrosszabb azóta, hogy Izrael 1967-ben megszállta a palesztin területet - állapította meg nyolc brit nem kormányzati szervezet jelentésében.

2008.03.06 07:59MTI, Fotó: aljazeera

A dokumentum szerzői - köztük az Amnesty International emberi jogi szervezet brit fiókszervezete és az Oxfam segélyszervezet - felhívták az Európai Uniót, hogy kezdjen párbeszédet az övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezettel és szorgalmazták a palesztin terület ellen január közepén bevezetett izraeli zárlat feloldását.

A Gázai övezetben élő 1,5 millió palesztin helyzete (most) a legrosszabb az 1967-es izraeli megszállás kezdete óta - áll a jelentésben, amely meglehetősen sötét képet festett a terület lakosságának helyzetéről, azt állítva: 80 százalékuk élelmiszersegélyektől függ, és 40 százalékuk állástalan. Az övezetbeli kórházak létfontosságú berendezései alkatrészhiány miatt nem működnek, s az alapvető infrastrukturális létesítmények összeomlása miatt pedig naponta mintegy 50 millió tonna szennyvizet engednek a Földközi-tengerbe - tették hozzá a dokumentum szerzői.

Izrael 2005-ben kivonta telepeseit és katonáit az övezetből, amely felett tavaly júniusban a Hamász iszlamista szervezet erőszakkal átvette az ellenőrzést, kiszorítva onnan a Mahmúd Abbász palesztin elnökhöz hű erőket. Az Európai Unió, az Egyesült Államok és Izrael terrorista szervezetnek tartja a Hamászt és nem áll szóba vele.

A brit szervezetek szerint a palesztin szervezet nemzetközi elszigetelése azonban semmi jót nem eredményezett, és a palesztin rakétatámadások miatt idén januárban az övezet ellen elrendelt izraeli zárlat nem javította sem az izraeliek, sem a palesztinok biztonságát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.