Nem tudták megállítani a felduzzadt tömeget

A gázaiak már autókkal mennek át tömegesen Egyiptomba

A Gázai övezetben lakó palesztinok szombaton már autókkal mentek át tömegesen Egyiptomba, miután a Hamász emberei előző nap buldózerekkel járművek előtt is szabaddá tették az átjárást. Az egyiptomi határőrök ismét nem avatkoztak be.

2008.01.26 10:37MTI

Palesztin fegyveresek szerda este robbantásokkal réseket ütöttek az övezetet Egyiptomtól elválasztó kerítésen, és ezt követően palesztinok tömegesen mentek át az arab országba alapvető közszükségleti cikkeket vásárolni. 

A határőrök két napig egyáltalán nem avatkoztak be, hagyták őket teljesen szabadon közlekedni, majd részlegesen lezárták a rafahi átkelőt, csak azokat a palesztinokat engedték át, akik Egyiptomból visszatértek a Gázai övezetbe. Emiatt felduzzadt a tömeg a fő átjárónál a gázai övezeti oldalon, és a feldühödött palesztinok kövekkel dobálták az egyiptomiakat, dulakodtak a rendőrökkel, akik a először a levegőbe leadott lövésekkel próbáltak rendet teremteni, majd vízágyúkat vetettek be a sokaság szétoszlatására.

Pénteken azonban az övezetet kizárólagos uralma alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet emberei leromboltak egy újabb falszakaszt a határon, és annyira kibővítették a rést, hogy azon gépkocsival is át lehet jutni. Az egyiptomi határőrök először tettek némi tétova intézkedést a palesztinok újabb tömeges átjutásának megakadályozására, de később feladták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.