34,4 Celsius-fok

Újabb hőségrekord dőlt meg Moszkvában

Moszkvában szerdán a kora délutáni órákban 34,4 Celsius-fokot mértek, s ezzel júliusban a kilencedik, az idei nyáron pedig a tizenegyedik hőmérsékleti rekord dőlt meg.

2010.07.28 14:28MTI

Utoljára 1882. július 28-án mértek hasonló, 34,3 Celsius-fokos meleget az orosz fővárosban.

Moszkvát a rendkívüli hőség mellett és miatt erős légszennyezettség is sújtja. A város körül nagyon sok tőzeges terület található, és a tőzegmezők a meleg miatt sorra begyulladnak. Csupán az utóbbi néhány napban negyvenhárom új tőzegtüzet regisztráltak. A mélyben izzó tőzeg erős füstöt termel, amely beborítja a várost.

A legsúlyosabb a helyzet az éjszakai és a délelőtti órákban, s a javulás csak kora délután kezdődik.

Szerdára virradó éjjel például a korábbi napokhoz képest másfélszeresére nőtt a tőzegégésből keletkezett széngáz és mikroszkopikus részecskék mennyisége Moszkva levegőjében.

A káros anyagok mennyisége háromszorosa az egészségügyi normatíva szerint megengedhetőnek, de vannak helyek, ahol a tízszerese. A tőzegmezők oltása nagyon nehéz, mert több tucat méter mélységben helyezkednek el, és a belsejükben igen magas hőmérséklet uralkodik.

A jelenlegi helyzeten csak több napig tartó kiadós eső javítana. Moszkva térségében jelentősebb mennyiségű csapadékot csak péntekre ígér a meteorológia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.