"Nomádok és cigányok"

Hadat üzent az utcai erőszaknak Sarkozy elnök

"Hadat üzent" az utcai erőszaknak a múlt heti zavargások nyomán Nicolas Sarkozy francia elnök, aki szerdán elbocsátotta az erőszakcselekmények által érintett párizsi körzet prefektusát, és egy volt rendőrtisztet nevezett ki a helyére.

2010.07.21 16:46MTI

Sarkozy emellett értekezletet hívott össze június 28-ra, hogy elemezzék "az egyes nomádok és cigányok viselkedése okozta problémákat. A fórum feladata lenne intézkedéseket kidolgozni az illegális táborok felszámolására, az ott élők nomádok kilakoltatása - tájékoztatott a francia elnök a szerdai kormányülést követően kiadott közleményében.

A múlt héten, pénteken azután törtek ki utcai zavargások a párizsi Saint Aignan-ban, hogy a rendőrök üldözés közben agyonlőttek egy 22 éves roma férfit. Luigi Duquenet egy kaszinó kirablását követően autójával a főváros Loire-de-Cher körzetében elmenekült egy rendőrségi ellenőrzés elől, de a rendőrök nyomába szegődtek és lelőtték.

A halálesetet követően a környéken utcai zavargások kezdődtek, amelynek során félszáz baltákkal felszerelkezett ember megtámadta a rendőrség épületét.

A tüntetők autókat gyújtottak fel, rendőrökre lőttek, utcai jelzőlámpákat, berendezéseket tettek tönkre, egy villamost és egy pékséget is megrongáltak. A rendőrség szerda reggel két személyt őrizetbe vett a tüntetők közül, és remélik, hogy az elkövetkező néhány órában Duquenet tettestársai is feladják magukat. "A történtek elfogadhatatlanok" - hangoztatta Sarkozy a szerdai kormányülést követő közleményben, és arra figyelmeztetett, hogy a kormány "valódi háborút vív" a bűnözőkkel. A szocialista ellenzék szerint viszont a kormánynak a súlyos szociális és lakhatási problémákat kellene orvosolnia a hátrányos helyzetű körzetekben, nem pedig egyszerűen csak kivezényelnie a rohamrendőrséget, amikor a konfliktusok kirobbannak.

Stéphane Leveque, a cigányok és nomádok jogaiért küzdő egyik francia szervezet (Fnasat-Gens du voyage) igazgatója ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az erőszakos cselekményekkel kapcsolatban nem szabad egyetlen helyi vagy etnikai közösséget sem megbélyegezni.

Leveque adatai szerint a Franciaországban élő nomádok és cigányok száma 400 ezerre tehető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.