Enyhülhetnek a feszültségek?

Slota szerint véres könnyeket fognak sírni a szlovákok

A szlovák választók döntése, amellyel leváltották Robert Fico balközép kormányát, hozzájárulhat a szomszédos Magyarországhoz fűződő viszony javításához, és új lendületet adhat a gazdasági reformoknak - írta a brit hírügynökség pozsonyi elemzője.

2010.06.14 16:06MTI

A jövendő jobbközép koalíciónak szüksége lesz a Híd-Most részvételére a kormányban, amely bizonyosan elvezet majd a jelenleg roppant feszült szlovák-magyar kapcsolatok javulásához.

A kormányból kiszorul a szélsőjobboldali Szlovák Nemzeti Párt (SNS), amelynek tevékenységén belül kulcsfontosságú szerepet kapott Magyarország gyalázása. Ján Slota pártelnök szerint a szlovákok "véres könnyeket" fognak sírni, ha majd rájönnek, kikre adták a szavazatukat.

A kétoldalú viszony javulásának mértékét korlátozhatja Orbán Viktor magyar kormányfő kemény fellépése.

Orbán nemrég elfogadtatta a parlamenttel azt a törvényt, amely lehetővé teszi a határon túli magyaroknak, hogy fölvegyék a magyar állampolgárságot.

Ez a lépés újabb vitát váltott ki Szlovákia és Magyarország között. Az eddigi ellenzék vezető ereje, a jobbközép irányultságú SDKU kormányozta Szlovákiát 1998 és 2006 között, amikor az ország a liberális reformok útjára lépett. Utóbbiak között szerepelt az egykulcsos jövedelemadó, a bankok magánkézbe adása, a vállalkozások feltételeinek javítása, valamint a nyugdíj- és az egészségügyi reform. A majdani potenciális koalíciónak része lehet a Szabadság és Szolidaritás nevű új párt. E pártot Richard Sulík hozta lére, az a közgazdász, aki kidolgozta az egykulcsos adórendszert az SDKU vezette kormány számára.

Elemzők úgy vélik, hogy egy jobbközép koalíciónak volna a legjobb esélye megbirkózni a költségvetési hiánnyal, amelyet a jelenlegi kormány a GDP 5,5 százalékára "lőtt be", ám a valós deficit alighanem ennél magasabb lesz.

"Általános várakozás szerint a költségvetés konszolidálása fontosabb szempont a jobboldali pártok számára. Ezért a költségvetés szükséges reformjairól könnyebben tudna megállapodásra jutni egy jobboldali koalíció" - vélekedett Vladimír Vano, a Volksbank elemzője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.