Pozsonyban leleplezték az első emlékművet

"Terület-körbevizelő effektus": törvénytelenül avat trianon-táblát Révkomáromban Slota?

Nagy a titkolózás a péntekre tervezett révkomáromi táblaavatás körül - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak Bastrnák Tibor polgármester, aki szerint a Szlovák Nemzeti Párt Trianon-táblájának avatása törvénytelen lesz.

2010.06.03 14:22MR1- Kossuth

Trianon-emléktáblát kíván avatni Révkomáromban a Szlovák Nemzeti Párt válaszul a magyar parlament döntésére, amellyel az Országgyűlés a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánította június 4-ét, a trianoni békediktátum aláírásának napját.

„Megmutatjuk a magyaroknak, hogy hol az államhatár” – jelentette ki Jan Slota, Robert Fico kormányfő pedig jelezte, ott lesz az avatáson.

Bastrnák Tibor, Révkomárom polgármestere az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában úgy fogalmazott: nagy a titkolózás a péntekre tervezett táblaavatás körül.

A városvezető szerint még azt sem tudni, hogy a város melyik pontját, magán- vagy közterületre tervezik az avatást. A polgármester hozzátette: az akció törvénytelen lesz, mert a kezdeményezőknek nincs engedélyük, az avatást az építkezési hivatalnál kellett volna bejelenteni. A polgármester megjegyezte: levélben fordul a rendőrséghez és az ügyészséghez, amelyben felhívja a hatóságok figyelmét az esetleges törvényszegésre.

A felvetésre, hogy Robert Fico is jelezte részvételét az avatáson, Bastrnák Tibor úgy reagált: a kormányfő azzal nyíltan támogatná a törvénytelenséget.

Öllös László politológus, a szlovákiai Fórum Intézet elnöke szintén a 180 percben azt mondta: Slota biztosan elmegy az avatásra, „a kampány hajrájában nem hagy ki egy ilyen lehetőséget”. A kérdésre, hogy az akció hozhat-e szavazatokat Robert Ficónak, a politológus azt válaszolta, minden azon múlik, hogy „mennyire kopott el Szlovákiában a magyaroktól való félelem” .

Az elmúlt időszakban ugyanis olyan gyakran kampányoltak ezzel, hogy egyre hatástalanabb lesz – mondta az elemző, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy mindeközben újabb és újabb korrupciós botrányok rázzák meg a legerősebb kormánypártot, a Smert is, így kérdéses, ezekről mennyire tudják elterelni a figyelmet a táblaavatáshoz hasonló akciókkal.

Öllös László a közvélemény-kutatásokra utalva kifejtette: az ellenzék jó eséllyel válthatja le a kormányt, ebben az esetben a magyarok is tagjai lehetnek az új szlovák kabinetnek. A magyar kártya természetesen nem kerül le a napirendről, hiszen Fico és Slota – akár ellenzékbe kerül, akár kormányon marad – ugyanazt fogja mondani, mint eddig – magyarázta.

Trianon-emléktáblát lepleztek le Pozsonyban

Trianon-emléktáblát lepleztek le Pozsonyban, a városközpontban álló főposta épületén a dokumentum aláírásának 90. évfordulója alkalmával.

"Számunkra fontos a trianoni szerződés. A lényeg az, hogy továbbra is érvényben maradjon, és ne veszítsük el Szlovákiát" - jelentette ki Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke az emléktábla leleplezése után. Az akciót az SNS kezdeményezte és finanszírozta.

Egy "terület-körbevizelő gesztus" a révkomáromi Trianon-emléktábla

Egy "terület-körbevizelő gesztusnak" minősíti az Új Szó című szlovákiai magyar napilap csütörtökön Robert Fico és Ján Slota részéről azt a tényt, hogy Trianon-emléktáblát helyeznek el Révkomáromban a szlovák-magyar határon a dokumentum aláírásának 90. évfordulója alkalmával.

Az újság ugyanakkor rámutat: eddig sem Robert Fico miniszterelnök, sem Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke nem kérvényezte semmilyen illetékes hatóságnál, hogy pénteken Révkomáromban Trianon-emléktáblát avathasson.

"...egyelőre úgy fest, hogy a köztársasági elnök, a parlament elnöke és a miniszterelnök – egy parlamenti párt elnöke és jó pár parlamenti képviselő társaságában – törvénysértésre készül. Aki szerint nem, az helyezzen el engedély nélkül tetszőleges közterületen egy Trianon-emléktáblát, majd számoljon be tapasztalatairól olvasói levélben..."
- írja Kocur László.

A szerző szerint "az, amire a nemzeti érzésektől elborult agyú legfőbb közjogi méltóságok készülnek, a nemzeti falka – tán’ nem csak a nemzeti érzéstől megittasodott vezérének – csaholása mellett, nemcsak rossz példa lehet, hanem veszélyes precedenst is teremthet".

"A nemzeti máz nyilvánvaló: ez egy terület-körbevizelő gesztus Ficóék részéről, most már kitűzhetik a kis szlovák zászlócskát Révkomáromra is a dolgozószobában levő térképen. Megjelölték. Hadd tudják meg azok a kurva magyarok, hogy kik itt az urak" - mutat rá Kocur. "Ám ami ennél a gyarmatosítók kulturális imperializmusára hajazó, szánalmassággal határos gesztusnál sokkal veszélyesebb: Ficóék meg akarják mutatni, hogy a törvények felett állnak" - jegyzi meg a szerző.

"Meg akarjuk mutatni Révkomárom képviselőinek, hogy nem fogják nekünk megszabni, mit tehetünk egy szlovák városban" - idézi Slota kedden Pozsonyban sajtóértekezleten elhangzott szavait.

"Példájukkal azt szeretnék demonstrálni, hogy a nemzet nevében bármit meg lehet tenni, a nemzet, az valami olyasmi, ami a hatályos törvények felett áll. Persze, egy márványdarab kapcsán botorság lenne háborút vizionálni, de azok is így szoktak kezdődni" - záródik a lap jegyzete.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.