Családi vita áll a vérengzés hátterében?

A saját ikertestvérét is kivégezte az angliai ámokfutó

Családi vagy üzleti vitát sejt az utóbbi évtizedek legvéresebb nagy-britanniai fegyveres ámokfutásának hátterében a rendőrség.

2010.06.03 12:17MTI
Derrick BIRD brit férfi portréja látható a dátum nélkül archív képen, amelyet a brit rendőrség tett közzé 2010. június 2-án. (fotó: MTI)

Az északnyugat-angliai Cumbria megye több településén szerdán végrehajtott vérengzésben tizenketten meghaltak, további tizenegy személyt lőtt sérülésekkel szállítottak kórházba.

Az első jelentések még 25 sebesültről szóltak. A sérültek közül azonban még csütörtökön is háromnak válságos volt az állapota. Köztük van egy fiatal nő, akit három lövés is ért, a mellkasán, az oldalán és a karján.

A gyilkosságsorozat feltételezett elkövetője az 52 éves Derrick Bird taxisofőr, aki tette után öngyilkosságot követett el. Csütörtökre kiderült, hogy az első halálos áldozat a gyilkos ikertestvére, David Bird volt, a második pedig a család ügyvédje, Kevin Commons. A vérengzést vizsgáló nyomozók ebből kiinduló egyik feltételezése az, hogy Derrick Bird vitába keveredhetett családjával és az ügyvéddel egy végrendelet miatt. A lehetséges indítékok egyike ugyanakkor az is, hogy Bird taxisofőr kollégáival veszhetett össze üzleti ügyeken. Erre az enged következtetni, hogy a halálos áldozatok között három taxisofőr is van, akik éppen kocsijukban várakoztak utasra, amikor a tömeggyilkos agyonlőtte őket a tengerparti Whitehavenben. Derrick Bird is e kisvárosban dolgozott, és itt kezdte ámokfutását.

A The Sun, a legnagyobb brit bulvárlap csütörtöki értesülése szerint Bird még kedd este, taxisofőr kollégáival beszélgetve kijelentette, hogy "holnap nagy felfordulás lesz".

A BBC-nek egy taxisofőr csütörtökön azt mondta: Bird előző este azzal búcsúzott tőle, hogy "engem többet nem láttok". A whitehaveni gyilkosságok után Bird módszeresen végigvonult a megye nyugati, tengerparti térségén, és vaktában lőtt mindenkire, aki útjába akadt.

Útközben állítólag beszállt a Citroen taxiba egy mit sem sejtő női utas, akit a sofőr szintén agyonlőtt.

Az északnyugat-angliai országrész, amelyben Bird a gyilkosságsorozatot végrehajtotta, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb és legfestőibb turistavidéke, ahol az év minden szakában nagyon sok a kiránduló.

Ez a legvéresebb fegyveres ámokfutás Nagy-Britanniában azóta, hogy 1996-ban egy zavart elméjű férfi bement a skóciai Dunblane kisváros általános iskolájába, ahol 15 gyermeket és egy tanárt agyonlőtt, majd magával is végzett. Nem sokkal a dunblane-i vérfürdő után - amelynek túlélői között volt Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszcsillaga - a brit parlament a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvényét fogadta el.

A törvény gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem teszi lehetővé brit magánszemélyeknek kézi tűzfegyver birtoklását; még az engedélyezett vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben.

Csütörtöki sajtóértesülések szerint a cumbriai tömeggyilkos által használt fegyverek egyike egy engedéllyel tartott vadászpuska volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.