Borzalmas tragédia

Nem kegyelmezett senkinek: ámokfutó lőtt agyon tucatnyi embert Angliában

Tucatnyi halálos áldozata és még több sérültje van az utóbbi másfél évtized legvéresebb fegyveres nagy-britanniai ámokfutásának, amelynek tettese öngyilkosságot követett el. A brit uralkodó együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

2010.06.03 07:32MTI

Az északnyugat-angliai Cumbria megyében szerdán végrehajtott vérengzésben tizenketten meghaltak, további huszonöt személyt lőtt sérülésekkel szállítottak kórházba. A sérültek közül háromnak válságos, ötnek súlyos volt az állapota a szerda esti tájékoztatás szerint. A BBC értesülése szerint egy fiatal nőt három lövés is ért, a mellkasán, az oldalán és a karján.

A lövöldözés a tengerparti Whitehavenben kezdődött a délelőtti órákban, majd nem sokkal később a közelben lévő Seascale-ben és Egremontban folytatódott.

A rendőrség szerdán késő este még összesen harminc különböző helyen helyszínelt.

A gyilkosságsorozat feltételezett elkövetője az 52 éves Derrick Bird taxisofőr, aki módszeresen végigvonult a városok közötti térségen, és vaktában lőtt mindenkire, aki útjába akadt. A szerda estig azonosított halálos áldozatok között van Bird egyik taxisofőr kollégája, akit a gyilkos Whitehavenben lőtt agyon; ő volt a vérengzés első halottja.

Szemtanúk beszámolói szerint az ámokfutó és első áldozata gyakran ugyanazon a taxiállomáson várt az utasokra, és baráti viszonyban voltak egymással. Az áldozatok között volt egy kétgyermekes fiatal farmer is, akit a földjén dolgozott, amikor Bird kocsijából kiszállva, az út széléről agyonlőtte.

Bird Citroen típusú gépkocsijával haladt helyszínről helyszínre, miközben szemtanúk elmondása szerint egyik puskájának csöve az autó ablakából lógott ki, majd a kocsit egy mezőn hátrahagyva eltűnt. A rendőrség azonban szerdán közölte, hogy egy erdős területen megtalálták a feltételezett gyilkos holttestét és mellette két fegyvert is.

A hatóságoknak egyelőre nincs elképzelésük arról, hogy mi lehetett a tettes indítéka. II. Erzsébet királynő szerda este külön nyilatkozatot adott ki, mélységes megrendülésének hangot adva. Az uralkodó közölte, hogy osztozik a hozzátartozók, valamint az egész ország gyászában és elszörnyedésében.

Az országrész, amelyben Bird a gyilkosságsorozatot végrehajtotta, Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb és legfestőibb turistavidéke, ahol az év minden szakában nagyon sok a kiránduló. A rendőrök - mielőtt rátaláltak volna a valószínű tettes holttestére - hangosbeszélővel ellátott járőrkocsikkal és helikopterekkel utasították a környéken túrázókat és a helyi lakosokat, hogy mielőbb húzódjanak zárt helyiségbe.

Ez a legvéresebb fegyveres ámokfutás Nagy-Britanniában azóta, hogy 1996-ban egy zavart elméjű férfi bement a skóciai Dunblane kisváros általános iskolájába, ahol 15 gyermeket és egy tanárt agyonlőtt, majd magával is végzett. Nem sokkal a dunblane-i vérfürdő után - amelynek túlélői között volt Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszcsillaga - a brit parlament a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvényét fogadta el.

A törvény gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem teszi lehetővé brit magánszemélyeknek tűzfegyver birtoklását; még az engedélyezett vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben. Szerda estig nem volt hivatalos értesülés arról, hogy Bird miként jutott hozzá a lövöldözés során használt fegyverekhez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.