Naponta közel ötezer hordónyi olaj ömlik a vízbe

Döbbenetes képek - Hatalmas olajfolt a tenger felszínén a felrobbant brit olajfúró torony miatt

Lebecsülte a British Petroleum brit olajtársaság annak lehetőségét, hogy a Mexikói-öbölben általa üzemeltetett olajplatformon végzetes kimenetelű baleset történhet, amelynek következtében az elmúlt napokban hatalmas nyersolajfolt alakult ki a tenger felszínén - derült ki a BP által az amerikai bányahatóságnak benyújtott kitermelési tervből.

A tenger és az élővilág, miután robbanás történt egy olajfúrótornyon képgaléria

2010.05.01 17:20MTI

A BP a tavaly februárra keltezett 52 oldalas kitermelési tervben és környezeti hatástanulmányban többször azt sugallta: valószínűtlen, sőt gyakorlatilag lehetetlen olyan baleset a Deepwater Horizon platformon, amelynek következtében hatalmas olajfolt alakulna ki, komoly károkat okozva az Egyesült Államok mexikói-öbölbeli partvidékének, a halállománynak és a halászoknak.

A brit vállalat a tervben elismerte, hogy egy olajfolt kialakulása hatással lenne a partvidékre, a tengeri élőlényekre és természetvédelmi parkokra, de azzal érvelt, hogy a platformnak a parttól való távolsága és a baleset esetén alkalmazandó mentési műveletek miatt nem várható jelentős környezeti kár.

A vállalat szóvivője pénteken úgy nyilatkozott, hogy példátlan mértékű a mélytengeri kútból feltörő olajszivárgás.

Az amerikai kormány szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a Mexikói-öbölbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy múlt csütörtökön elsüllyedt az olajfúró torony. É

vtizedek óta ez lehet a legnagyobb olajfolt, amely az Egyesült Államokat fenyegeti.

Szükségállapotot hirdetett Alabama kormányzója is

Szükségállapotot hirdetett ki az Egyesült Államok déli részén fekvő Alabama állam kormányzója arra hivatkozva, hogy a Mexikói-öböl felszínén úszó hatalmas olajfolt komoly veszély Alabama környezeti állapotára és gazdaságára nézve.

Bob Riley
kormányzó helyi idő szerint pénteken tette közzé a szükségállapotot kihirdető rendeletét. Korábban Louisiana és Florida államok kormányzói is hasonlóan cselekedtek.

A Mexikói-öbölben baleset történt egy, a parttól 50 mérföldre levő olajplatformon.

A kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt egy olajfúró torony, amelyet a British Petroleum (BP) üzemeltetett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.