Rengeteg pénz

Korrupciós ügyek miatt bíróság előtt a volt francia belügyminiszter

Megkezdődött hétfőn három olyan feltételezett korrupciós ügyben a bírósági eljárás Charles Pasqua francia szenátor ellen, amelyek a befolyásos jobboldali politikus 1993 és 1995 közötti belügyminiszteri időszakához kötődnek.

2010.04.19 18:58MTI

A 83 éves Pasquának a következő két hétben a három bíró mellett hat nemzetgyűlési képviselőből és hat szenátorból álló, úgynevezett köztársasági igazságügyi bíróság (CJR) előtt kell megjelennie. A CJR az egyetlen kompetens jogi intézmény, amely hivatalban lévő kormánytagok elleni vádak ügyében eljárhat.

Az érintett ügyekben más személyek ellen, illetve Pasqua nem miniszterként elkövetett korrupciós ügyeiben korábban már születettek elmarasztaló ítéletek. Az első ügyben passzív korrupcióval vádolják a volt belügyminisztert, aki a feltételezések szerint 1994-ben politikai pénzügyi támogatásért cserébe engedélyezte egyik közeli ismerősének, a 2006-ban Korzikán meggyilkolt Robert Feliciagginak az annemasse-i kaszinó működtetését.

Az üzletember egy évvel később 20 millió frankos (800 millió forintos) nyereséggel eladta a szórakozóhelyet, s ennek az összegnek egy részét utalta vissza négy évvel később - egy gaboni szerencsejáték vállalkozáson keresztül - Pasqua pártjának kampánykasszájába. Ebben az ügyben Pasquát a párizsi fellebbviteli bíróság fél évvel ezelőtt 18 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte illegális pártfinanszírozásért, mivel bebizonyosodott, hogy a konzervatív politikus a jelenlegi kormánypárt jogelődje, a Tömörülés Franciaországért (RPF) jobboldali párt volt vezetőjeként az 1999-es európai parlamenti kampányához törvénytelen módon 7,5 millió frank (300 millió forint) adományt fogadott el a korzikai üzletembertől. A másik két ügyben hivatali visszaélés a vád Pasqua ellen. A polgári védelmi, a nemzetvédelmi és a rendőrségi szerveket felszereléssel ellátó Sofremi cég, amely a belügyminisztérium felügyelete alá tartozik, Pasqua minisztersége idején 36 millió frankos (5,5 millió eurós) összegben jutalékot adott át állítólagos közvetítőknek.

Köztük voltak Pasquához közel álló személyek: a volt belügyminiszter fia például több mint 9 millió frankos értékben kapott csúszópénzt, s ezért két év börtönbüntetésre ítélték, ebből egy év letöltendő. Hivatali visszaélés a vád a GEC-Alsthom cég székhelye áthelyezésének ügyében is, amelyben szintén csúszópénzek elfogadása miatt a volt belügyminiszter fiát jogerősen egy év letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

A három ügyben a CJR több mint hatvan tanút idézett be, köztük Nicolas Sarkozy államfő legfőbb tanácsadóját, az elnöki hivatalt vezető Claude Guéant-t. Charles Pasquát tíz év börtönbüntetésre ítélheti a CJR, de szenátori mandátuma miatt annak letöltése alól mentsül, és az ítélet ellen joga lesz fellebbezni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.