Eltúlzottnak nevezték a légtérzárlatot

Vulkánkitörés - A német légitársaságok bírálták a hatóságokat

Eltúlzottnak nevezte a légtér-zárlatot és emiatt bírálta az illetékes hatóságokat vasárnap a két legnagyobb német légitársaság.

2010.04.18 16:24MTI

A Lufthansa és az Air Berlin egyaránt azt kifogásolta, hogy a zárlat elrendelése a londoni vulkánihamu-kutató központ által végzett számítógépes szimulációs vizsgálat adatai alapján történt, és felrótta, a német hatóságoknak, hogy nem mérték a levegő vulkánihamu-koncentrációját.

A két légitársaság egyidejűleg megerősítette, hogy több repülőgépük, amely előző nap utasok nélkül belföldi ellenőrző repüléseket végzett, semmilyen kárt nem szenvedett. Joachim Hunold, az Air Berlin vezetője a Bild am Sonntag című lapban a többi között leszögezte: Németországban még egy meteorológiai léggömböt sem bocsátottak fel annak mérésére, hogy van-e vulkáni hamu a levegőben és ha igen, akkor mennyi.

Csatlakozott hozzá a Lufthansa frankfurti központjának szóvivője is, szintén azt állítva, hogy a német hatóságok semmilyen konkrét adattal nem rendelkeznek az izlandi vulkánkitörés tényleges hatásaira vonatkozóan. A szóvivő megengedhetetlennek nevezte, hogy a zárlat elrendelésekor, illetve annak sorozatos meghosszabbításakor csakis a londoni központ vizsgálataira hivatkozzanak. Mind az Air Berlin, mind a Lufthansa illetékese ezzel összefüggésben hangsúlyozta, hogy a német mérési rendszer tökéletesítésére van szükség.

A Bild am Sonntag ugyanis arról számolt be, hogy a német légi és űrkutatási központ kutató repülőgépe nem volt bevethető állapotban. A lap azt állította, hogy a német meteorológiai szolgálat hat lézeres mérőműszere közült öt éppen karbantartás alatt volt. Mindennek ellenére a légtér-zárlat elrendeléséért felelős német repülésbiztonsági szolgálat visszautasította a légitársaságok vádjait.

A szolgálat képviselője azt hangsúlyozta, hogy a döntés a londoni központ Európára kötelező adatain alapult, és a repülési biztonság szem előtt tartását elsődlegesnek nevezte.

"Szó sincs arról, hogy Németország önkényesen járt volna el" - tette hozzá, utalva arra, hogy európai döntés született. Ugyancsak visszautasította a vádakat a német meteorológiai szolgálat is, utalva arra: a meglévő lézeres műszer München mellett 3000 és 7000 méter közötti magasságban vulkáni hamut észlelt.

Értesülések szerit a német légitársaságok vesztesége már meghaladja az 1 milliárd eurót. Szakértők ugyanakkor vasárnap délután úgy vélekedtek, hogy az egyelőre vasárnap este 20 óráig érvényben lévő zárlat további meghosszabbítása várható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.