Meghosszabbították a magyar légtérzárat is

Képek: Magyarországon már alig beazonosítható a hamufelhő

Már alig beazonosítható a szerdai izlandi vulkánkitörésből származó hamufelhő Magyarország térségében, a műholdképek alapján az ország déli, dél-nyugati részében még látható, de már nagyon alacsony a koncentrációja - mondta Bozó János, az Országos Meteorológiai Szolgálat repülésmeteorológusa szombaton kora délután az MTI érdeklődésére.

Elérte Magyarországot a hamufelhő képgaléria

2010.04.17 20:05MTI

A szakember hozzátette: az áramlási sajátosságok miatt azonban Magyarország érintett térség marad. Az Észak- és Nyugat-Európát befedő hamufelhő szombaton nulla óra körül érte el Magyarországot, és szombat reggelre már az ország egész területét lefedte. Bár a felhő nagyon felhígult, még mindig olyan állagú, hogy a légi közlekedést veszélyezteti. A meteorológus elmondta, hogy az újabb kitörésekből származó hamufelhő a következő két-három napon szinte biztosan nem éri el Magyarországot. Bozó János hangsúlyozta, hogy a levegőben szálló por koncentrációja nem változott.

Meghosszabbították a magyar légtérzárat is

Továbbra is áll a légiközlekedés Európa nagy részén a szerdán kitört izlandi vulkánból származó hamufelhő miatt, szombaton délután már Bosznia, Szerbia, Montenegró is lezárta légterét, a magyar, a brit és a francia hatóságok pedig meghosszabbították a korábban elrendelt légtérzárat. A Nemzeti Közlekedési Hatóság Légiközlekedési Igazgatósága szombaton délután jelentette be, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján vasárnap délig meghosszabbította a magyarországi légtérzárat. A légi mentés és a kutatás-mentés számára továbbra is érvényben van a légtérzár feloldása.

A repülés számukra kizárólag csak a saját kockázatelemzésük alapján lehetséges. A légtérzár miatt szinte a teljes Malév-flotta, valamint egyebek mellett a British Airways, a Lufthansa és az Alitalia egy-egy Airbus típusú gépe is a ferihegyi repülőtéren vesztegel. Összesen 30-35 gép várakozik a repülőtéren, ezek elhelyezését a tavaly nyáron megépült, 80.000 négyzetméteres új betonon tudták megoldani. A karbantartók hatalmas fóliákkal zárják le a hajtóműveket és a repülőgépek külső egységeit, hogy megvédjék azokat a portól, illetve egyéb külső sérülésektől.

Pekingben többszörös bizonytalanságban vár sorsára egy 15 fős magyar turistacsoport, utaztatójuk először azt mondta, hogy leghamarabb április 29-30-án kerülhetnek haza, s addig a Kínában tartózkodásuk költségeit maguknak kell fedezniük - tudta meg az MTI szombaton Pekingben.

A Sanghajból pénteken Pekingbe érkezett csoport a Hainan légitársaság másnap hajnali közvetlen járatával folytatta volna útját Budapestre, de a repülőtéren már közölték velük, hogy az izlandi tűzhányó kitörése következtében előállt helyzetben a gép nem száll fel. A magyar légteret pénteken este hét órától zárták le, mert péntek estére volt várható, hogy az izlandi vulkánkitöréskor keletkezett hamufelhő eléri Magyarországot. A döntést a hatóság azzal indokolta, hogy a légtérbe került hamu eltömíti a repülőgépek hajtóművét.

Nagy-Britanniában ismét meghosszabbították a légtérzárlatot

Legkorábban szombat estig zárva marad a légtér Nagy-Britanniában az izlandi vulkánkitörés miatt - közölték a brit légügyi hatóságok. Az érvényben lévő tilalmat helyi idő szerint 19 (közép-európai idő szerint 20) óráig hosszabbították meg. Visszavonták a Skócia és Észak-Írország légterének nagy részében bevezetett átmeneti könnyítéseket is - jelentette a BBC. Az időjárási előrejelzések arra engednek következtetni, hogy a helyzet szombaton inkább rosszabbodni fog - közölte az adó.

Vasárnapig zárva maradhatnak a németországi repülőterek

Az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt akár vasárnapig is zárva maradhatnak a németországi repülőterek. A kialakult válságos helyzet miatt Angela Merkel kancellár Lisszabonban, Karl-Theodor zu Guttenberg védelmi miniszter pedig Isztambulban töltötte az éjszakát.

A berlini repülésügyi hatóságok szombat reggeli közlése szerint az ország 16 nemzetközi repülőtere délutánig mindenképp zárva marad, de egyáltalán nem kizárt, hogy a tilalmat vasárnap reggelig meghosszabbítják. Sőt szakértők óvatosan nyilatkoztak azzal kapcsolatban is, hogy a későbbiekben miként alakulhat a helyzet. A meteorológusok szerint ugyanis a vulkáni hamu terjedésének alakulása megjósolhatatlan, a helyzet óráról órára változhat.

Szombat estig meghosszabbították a belga légtérzárlatot

Belgiumban szombat este 8 óráig meghosszabbították a repülési tilalom érvényét, mert az izlandi vulkánkitörésből eredő hamufelhő továbbra is veszélyezteti a légi forgalom biztonságát. Pénteken még csak szombat délelőtt 10-ig hosszabbították meg a zárlatot, bár az Eurocontrol, az európai légi forgalom biztonságáért felelős brüsszeli székhelyű szervezet már akkor jelezte, hogy az nem lesz elég.

A belga közlekedési minisztérium szombat reggeli friss tájékoztatását ismertetve a brüsszeli média közli azt is: a szombat esti órákban Etienne Schouppe, az illetékes államtitkár ismét áttekinti a helyzetet, és mérlegelni fogja a tilalom esetleges további meghosszabbítását.

Lezárták a horvát és a szlovén légteret is

Az észak felől érkező, vulkáni eredetű hamufelhő miatt Horvátország és Szlovénia is lezárta a légterét. A horvát légi közlekedési hatóság szombati bejelentése szerint hajnali 2 órakor bezárták Zágráb és Eszék nemzetközi repülőtereit. Az ország nyugati felében lévő repülőterek reggel 8 óra óta nem fogadnak és indítanak járatokat.

A zárlat legalább a délutáni órákig fog tartani, akkor születik majd döntés a Dél-Horvátországban fekvő légi kikötők esetleges bezárásáról is. A horvát nemzeti légitársaság (Croatia Airlines) törölte összes, horvát repülőterekről induló, illetve oda érkező járatát, ami mintegy 1500 utast érint. A szomszédos Szlovénia hatóságai elrendelték Maribor és Portoroz nemzetközi repülőterének bezárását.

Franciaországban hétfő reggelig zárva marad a repülőterek egy része

Hétfő reggel 8 óráig zárva maradnak Franciaország északi részének repülőterei, köztük a párizsi Roissy-Charles de Gaulle és Orly termináljai az izlandi tűzhányó kitörése okozta vulkáni hamu terjedése miatt. Erről döntött szombat délelőtti rendkívüli ülésén a francia kormány. Az országot átszelő Nantes-Lyon tengelytől északra található 24 repülőtér előző napi lezárását a francia légügyi hatóságok korábban még csak szombat este 8 óráig hosszabbították meg.

Azt is jelezték, hogy az intézkedést délután 4 órától kiterjesztik a svájci határ közelében lévő Grenoble-ra és a délen fekvő Bordeaux-ra is. A francia meteorológiai szolgálat jelentése szerint a hamufelhő az esti órákra elérheti a Földközi-tenger vidékének és a Pireneusoknak az északi határát, ezért vált szükségessé a lezárás kiterjesztése. A kérdésben érintett miniszterek és Francois Fillon kormányfő egyórás megbeszélése után kiadott közlemény szerint az ország déli részének többi repülőtere szombat este 8 óráig egyelőre biztosan üzemel. A kormányközlemény leszögezi, hogy a hamufelhő olyan magasan van, hogy az jelenleg semmilyen egészségügyi kockázattal nem jár a lakosságra. A miniszterelnöki hivatal ugyanakkor jelezte, hogy napi megfigyelőrendszert léptetett életbe a levegő minőségének és az egészségügyi helyzetnek az ellenőrzésére a hamufelhő miatt.

A francia repülőtereken csütörtökön este életbe léptett korlátozásokat a légügyi hatóságok már többször meghosszabbították, s arra kérik az utasokat, hogy mielőtt elindulnak a repülőterekre, érdeklődjenek a légitársaságoknál járataik indulásáról. A francia légtér egy részének váratlan lezárása miatt pénteken több mint ezer járatot töröltek Franciaországban, s 120 ezer utas rekedt a tranzitokban. A lezárt északi repülőtereken kialakult káosz fokozatosan a déli, működő repülőterekre is átterjedt, s most már ott is jelentősek a fennakadások és a késések. A nyitva tartó marseille-i repülőtéren a jelzett 260 járatból 104-et, Nizzában pedig 186-ot, a menetrend hatvan százalékát kellett törölni. Lyonban a 300 menetrendben jelzett gép közül 71 nem tudott elindulni. A tavaszi szünet miatti forgalmas hétvége közlekedési káoszát fokozza, hogy Franciaországban a vasúti közlekedésben is fennakadások vannak a mozdonyvezetők és az ellenőrök sztrájkja nyomán. Emiatt a franciák előszeretettel vették igénybe a belföldi légi járatokat.

Az állami vasúttársaság (SNCF) a nemzetközi vonalakon - amelyeket nem érinti a munkabeszüntetés - több, mint 8 ezer utas számára kiegészítő vonatokat indított. A London és Párizs között közlekedő Eurostar expressz három kisegítő járattal közlekedik, amelyek 6500 utast képesek fölvenni. Ezekre már minden helyet lefoglaltak, s ennél több vonat beállítására nincs lehetőség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.