Ferihegyen eddig 22 járatot töröltek

Péntek reggelig teljesen leáll a légi forgalom Nagy-Britanniában

Teljesen leállt a légi forgalom csütörtök délután Nagy-Britanniában, mivel egy izlandi tűzhányó kitörése miatt vulkáni hamu sodródott az ország fölé, veszélyeztetve a repülőgépek biztonságos működését. A leállás több budapesti járatot is érint.

2010.04.15 16:38MTI

A teljes brit légtérzárlat példátlan lépés békeidőben. Legutóbb a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat után rendeltek el jelentős forgalmi korlátozást a brit légi közlekedésben, de az elsősorban a transzatlanti járatokat érintette, az európai és más célállomásokat nem.

A brit országos légi irányítási központ (NATS) utasítása alapján helyi idő szerint péntek reggel 6 óráig - közép-európai idő szerint 7 óráig - egyetlen légi járat sem léphet be a brit légtérbe, és egyetlen repülőgép sem szállhat fel brit repülőterekről. Délutánra az összes polgári repülőtér bezárt Nagy-Britanniában; a zárlat több százezer utast érint.

Megbénult Észak- és Nyugat-Európa légi közlekedése

A teljes brit légtérzárlat példátlan lépés békeidőben - jelentette Kertész Róbert, az MTI londoni tudósítója. Legutóbb a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletsorozat után rendeltek el jelentős forgalmi korlátozást a brit légi közlekedésben, de az elsősorban a transzatlanti járatokat érintette, az európai és más célállomásokat nem.

A brit országos légi irányítási központ (NATS) utasítása alapján helyi idő szerint "legalább" 18 óráig - közép-európai idő szerint 19 óráig - egyetlen légi járat sem léphet be a brit légtérbe, és egyetlen repülőgép sem szállhat fel brit repülőterekről. Délutánra az összes polgári repülőtér bezárt Nagy-Britanniában; a zárlat több százezer utast érint. A brit repülőterek naponta 5500 járatot fogadnak és indítanak.

A legnagyobb forgalmat a londoni Heathrow bonyolítja le, itt napi 1250 járat és 180 ezer utas fordul meg. Heathrow-ról a British Airways (BA) légitársaság közlekedtet napi három járatot Budapestre, közülük kettőt délután, illetve este. Ez utóbbiakat csütörtökön törölték. A Londont kiszolgáló öt nemzetközi repülőtér - Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton, City - közül három indít és fogad budapesti járatokat; a Heathrow mellett Lutonra és Gatwickre is érkeznek gépek Ferihegyről. Csütörtökön törölték a Gatwickre tervezett három délutáni járatot, és Lutonon is töröltek egy budapesti gépet.

A brit polgári légi közlekedési hatóság (CAA) csütörtökön felhívta az utazók figyelmét arra, hogy a hét további napjaira sem zárhatók ki fennakadások, egyrészt azért, mert a vulkáni hamu - amely Nagy-Britannia területének kétharmada felett borítja be az eget - csak lassan hagyja el a brit légteret, másrészt a csütörtöki leállásnak hosszan elhúzódó utóhatásai lesznek.

A fennakadást nem elsősorban a látási viszonyok romlása okozza. A vulkáni hamufelhő csütörtökre elérte London légterét is, de ennek nem sok látható jele volt; a főváros felett délután ugyan kissé fátyolos volt az ég, de sütött a nap. A fő veszélyt az jelenti, hogy az igen finom összetételű, 6-17 ezer méteres magasságban északról délre vonuló hamufelhő eltömi a repülőgépek hajtóműveit. Franciaországot is elérte a vulkáni eredetű hamufelhő, Párizsban töröltek minden, északi irányba induló repülőjáratot, a francia főváros repülőtereiről éjfélig egyetlen polgári gép sem szállhat föl.

Csütörtök délután Belgium is teljesen lezárta légterét az izlandi vulkánkitörés miatt. Fél öttől biztonsági okokból egyetlen repülőgép sem szállhat le vagy fel. A brüsszeli repülőtéren minden járatot töröltek, a légikikötő weboldala a túlterheltség miatt teljesen összeomlott. Hollandiában 19 órától zárják le a légteret, de az ottani repülőtereken már számos járat törléséhez vezetett az északról érkező hamufelhő.

Svédországban a hatóságok repülési tilalmat rendeltek el az ország több északi körzetében. Norvégiában az oslói nemzetközi repülőtéren csütörtökön reggel minden második járatot törölni kellett. A norvégiai légtér csaknem egészében repülési tilalmat rendeltek el. A rendkívüli légköri jelenség keresztülhúzta a norvég királyi pár utazási tervét. V. Harald király és neje, Sonja királyné csütörtökön repülőgéppel akart Koppenhágába utazni, hogy részt vegyen II. Margit dán királynő 70. születésnapi ünnepségén.

A norvég légtér lezárása nyomán valószínűleg vonattal és hajóval teszik meg a két főváros közötti utat. Az izlandi vulkánkitörés okozta légtérlezárások korlátozásokhoz vezettek a németországi repülőtereken is - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója. A frankfurti nemzetközi repülőtéren csütörtök kora délutánig több mint 100 járatot töröltek. A korlátozások elsősorban a nagy-britanniai, továbbá a skandináviai járatokat érintették. Járatkimaradások és késések voltak a düsseldorfi és a berlini repülőtereken is.

Az utasokat a német légitársaságok felszólították arra, hogy indulás előtt érdeklődjenek az adott járat felől. Szakértők szerint a hamufelhő az ország északi része felé közeledik, és estére már Frankfurtot is elérheti. Értesülések szerint az európai repülésügyi hatóságok fontolóra vették a német légtér lezárását is. A korlátozás - első lépésben - mindenekelőtt az északnyugati légteret érintené. A Malév is törölte nyolc esti járatát az izlandi Eyjafjalla vulkán kitörése miatt, amely Európa nagy részén megbénította a légi forgalmat.

Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy az észak-nyugat-európai légtérzár miatt nem indítja a légitársaság csütörtök esti járatai közül az amszterdamit, a dublinit, a göteborgit, illetve a Helsinkibe, Koppenhágába, Stockholmba közlekedőket, valamint a késő délutáni-esti londonit. A törölt járatok utasai átfoglalhatják jegyüket egy későbbi járatra, vagy visszakérhetik annak ellenértékét. Az izlandi légiforgalmi hatóság az ISAVIA szóvivője Hjördis Gudmundsdóttir az Európa felé tartó hamufelhő sorsáról és a vulkánkitörés feltételezett időtartamáról nem tudott pontos tájékoztatást adni: "napokig, de akár évekig is tarthat" - mondta.

Az uralkodó széljárásnak köszönhetően Izland légi forgalmát problémamentesen le tudja bonyolítani a keflaviki repülőtér. Az Észak-Amerikába az észak-atlanti légifolyosókon tartó járatok esetében a hamufelhő déli irányú megkerülése miatt késésekre lehet számítani. Az Észak-Amerikából Európába tartó járatok Portugália légterében érhetik el Európát.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.