"Igazságot!"

Pedofil papok áldozatai találkoznának a pápával Máltán

A papok által elkövetett szexuális visszaélések tizenegy feltételezett máltai áldozata hétfőn kérte, hogy személyesen találkozhasson XVI. Benedek pápával. Szeretnék, ha az egyházfő személyesen kérne tőlük bocsánatot a szigetországban esedékes hét végi látogatása idején.

2010.04.13 08:55MTI

"Azt kérjük, hogy találkozhassunk a pápával, hogy személyesen kérhessen tőlünk bocsánatot. Néhány percig szeretnénk találkozni a pápával, hogy segítsen túltenni magunkat ezen a sokkon" - mondta Lawrence Grech, az egyik feltételezett áldozat sajtótájékoztatóján. Az öt másik jelen lévő férfi, akik azt állították, hogy a Santa Venera-i Szent József árvaházban estek gyermekkorukban visszaélés áldozatául, meg kívánta névtelenségét őrizni. "Igazságot!" feliratú pólót viseltek, és egyikük elsírta magát, amikor a történetüket elmesélte.

A pápán kívül az egykori feltételezett áldozatok Paul Cremonával, Málta érsekével is találkozni akarnak, aki közleményben tudatta, hogy eleget tesz a kérésüknek. "Igazságot akarunk, nem bosszút. Nem akarunk pénzügyi kárpótlást" - mondta a 37 éves Lawrence Grech, ma kétgyermekes családapa, aki könyvet írt a történetről.

Hozzátette: nem akarják elrontani a pápa látogatását. A pápai látogatás idejére tervezett tüntetésről is lemondtak. Elítélték a pápa látogatását köszöntő óriásplakátokra festett sértő feliratokat is. Lawrence Grech 2003-ban leplezte le, hogy visszaélés áldozata volt, a többiek az ő példáját követték. Hétfői sajtótájékoztatóján a máltai kúria bejelentette, hogy az elmúlt 11 év alatt összesen 45 pedofil eset jutott a tudomására. Ebből 13-nak egy e célra felállított különbizottság helyt adott, 13 másikat jelenleg vizsgálnak, 19-et pedig alaptalannak ítéltek. A kúria szerint a 13 elfogadott esetről tájékoztatták a Vatikánt. Ezen esetek elkövetői közül két pap elhunyt, négy másikat megbüntettek. A büntetések között volt a papi hivatástól való eltiltás és a pásztori munka korlátozása. Ez utóbbi esetben a papokat felügyelet alá helyezték, és nem érintkezhettek kiskorúakkal.

Az egyház igen komolyan veszi ezeket az eseteket
- mondta a kúria. Paul Cremona érsek és a Máltai Köztársasághoz tartozó Gozo sziget püspöke, Mario Grech csütörtökön nyilatkozatban fejezte ki "fájdalmát és bűnbánatát" mindazoknak, akikkel szemben "visszaélést követtek el," "minden kedves keresztény testvérünknek", aki sérülést szenvedett, és "a máltai társadalomnak általában."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.