1,4 millió dollár jár neki

Kártérítést kap a Pfizer elhallgattatott kutatója

A Pfizer amerikai gyógyszercég egy volt kutatójának 1,4 millió dollár (275 millió forint) kártérítést ítélt meg egy szövetségi esküdtszék; a biztonsági körülmények miatt szót emelő tudóst a cég korábban kirúgta - írta a The Wall Street Journal a hét végén.

2010.04.04 19:28MTI

Becky McClain molekulabiológus azt állítja: megbetegítette egy genetikailag módosított vírus a vállalat egy laboratóriumában, majd amikor szóvá tette az ügyet, a Pfizer megvált tőle.

A hartfordi (Connecticut) esküdtszék arról nem foglalt állást, hogy a kutatónő valóban a vírustól kapott-e bénultsággal járó, máig tartó betegséget. Erre nincs elegendő bizonyíték. Azt viszont kimondta, hogy a Pfizer megsértette a szólásszabadságot, valamint a vállalati visszaéléseket leleplező belső informátorokat védő törvényeket, amikor támadást indított a biztonsági kérdéseket feszegető tudós ellen.

McClain 1996 és 2005 között dolgozott a Pfizernek, amely az Egyesült Államok, egyben a világ legnagyobb gyógyszergyártója. Arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy milyen veszélyekkel járnak a cég biológiai laboratóriumainak kutatási szabályai. Rámutatott például, hogy a vállalat a kereskedelmi titok védettségére hivatkozva nem volt hajlandó közölni vele annak a vírusnak a genetikai összetételét, amellyel állítása szerint megfertőződött.

McClain egy olyan káliumhiányos megbetegedésben szenved, amely időnként bénultságot okoz, és azt állítja, hogy egy olyan vírus fertőzte meg, amellyel egy kollégája dolgozott.

A Pfizer szóvivője közölte: csalódott a döntés miatt, amelyet megfellebbeznek. Azt mondta, a belső vizsgálatok szerint McClain biztonságos körülmények között dolgozott, és nem fertőződhetett meg semmiféle vírussal. A cég nem a biztonsági aggodalmak miatt bocsátotta el a kutatót, hanem mert nem tért vissza munkahelyére 11 hónapig - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.