30 gyilkosságot vallott be - de lehetett 130 is

Halálra ítélték az USA talán legveszélyesebb sorozatgyilkosát

Halálra ítélték az Egyesült Államok talán legveszélyesebb sorozatgyilkosát; Rodney Alcala 30 gyilkosságot vallott be, de lehet, hogy akár 130 áldozata is volt - írta csütörtökön az amerikai sajtó.

2010.04.01 18:23MTI

A 66 éves férfi nem tanúsított bűnbánatot, szenvtelenül hallgatta végig, amikor egy kaliforniai bíróságon kimondták a méreginjekcióval végrehajtandó halálos ítéletet. Alcalát - aki a 70-es években hajtotta végre borzalmas tetteit - négy nő és egy 12 éves lány kegyetlen meggyilkolásáért ítélték el.

A sorozatgyilkos úgy vadászott nőkre és lányokra, hogy felajánlotta nekik, lefotózza őket. A rendőrség nyilvánosságra hozta több mint 100 ismeretlen nő és lány fényképét, amelyet Alcala készített. Iskolás korú lányokról és 20-30 éves nőkről van szó.

A rendőrség szerint nem kizárt, hogy a fotókon - amelyeket Alcala egy titkos széfjében találták meg Seattle-ben - a sorozatgyilkos áldozatai láthatók.

Alcala széfjében több mint ezer fotót találtak, többségük ártatlan, parkokban és tengerparton készített fénykép, de több lány le is vetkőzött neki. Matt Murphy ügyész szadista gyilkosnak, gonosz szörnyetegnek nevezte Alcalát. Claiff Shepard nyomozótiszt azt mondta, Alcala szinte Hitlerhez hasonlítható, olyan embertelen módon végzett áldozataival.

A férfi - akinek 160-as az intelligenciahányadosa - megerőszakolta a nőket és lányokat, majd addig fojtogatta őket, amíg elvesztették eszméletüket, végül felélesztette és meggyilkolta őket. A Santa Ana-i bírósági tárgyaláson Alcala - aki saját maga ügyvédje volt - nevetett és beszélgetett, még azután is, hogy bűnösnek találták négy Los Angeles-i nő 1977 és 1979 közötti meggyilkolásában.

Az amerikai igazságszolgáltatásnak 30 évre volt szüksége, hogy bizonyítsa Alcala bűnösségét. A férfit korábban már kétszer bűnösnek találták egy 12 éves lány 1979-es meggyilkolásában, de a fellebbviteli bíróságok mindkétszer felmentették.

Az ügyészek négy másik nő meggyilkolásának vádjával együtt 2006-ban újra benyújtották a keresetet, miután DNS-minták és egyéb nyomok segítségével bizonyítani tudták, hogy Alcala bűnös.

Az egyik leghíresebb amerikai sorozatgyilkos Ted Bundy volt, aki vélhetően 35 nőt erőszakolt és gyilkolt meg 1973 és 1978 között, de a rendőrség szerint sokkal több áldozata volt. Legutolsó, floridai gyilkossága miatt ítélték halálra, villamosszékben végezték ki 1989-ben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.