Nem szabadul a favágó

Valószínűleg visszatoloncolják az észak-koreai menekültet Oroszországból

Őrizetbe vettek az oroszországi Vlagyivosztokban egy észak-koreai menekültet, és a hatóságok várhatóan visszatoloncolják őt hazájába, ahol akár halálbüntetést is kaphat - közölte egy jogvédő csoport pénteken Szöulban.

2010.03.19 09:24MTI

Egy 58 éves észak-koreai favágó, Jo Dzsin Guk egy vlagyivosztoki szállodában találkozott volna az ottani amerikai konzulátus egyik tisztségviselőjével, hogy hivatalosan menedéket kérjen. Állítólag azután fordult egy amerikai diplomatához, hogy a dél-koreai konzulátus megtagadta tőle a segítségnyújtást.

A férfit mintegy 20 orosz ügynök fogta le a hotelben szerdán, majd elvitték Nahodka városba, ahol valószínűleg átadják őt az észak-koreai konzulátusnak - állt az Észak-koreai Emberjogi Szervezetek Egyesületének közleményében.

A jogvédők figyelmeztettek, hogy hazatoloncolása esetén a férfit nagy valószínűséggel ki fogják végezni. Jo Dzsin Guk évek óta dolgozott Oroszországban favágóként, a szervezet állítása szerint szinte "rabszolgaként", mert fizetésének 75 százalékát át kellett adnia a phenjani kormányzatnak, illetve az őt foglalkoztató észak-koreai fakitermelő vállalatnak.

Március elején két észak-koreai favágó sikerrel folyamodott menedékjogért a vlagyivosztoki dél-koreai konzulátuson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.