Atya, ég: gyerekek molesztálása, fizikai erőszak

Se istent, se embert: több mint száz visszaélést jelentettek az osztrák katolikus egyháznál

Több mint száz panasz érkezett gyerekek molesztálása vagy fizikai erőszak, illetve ezek gyanúja miatt idén az osztrák katolikus egyházhoz, a korábbi években érkezett bejelentéseknek a többszöröse - közölték hétfőn az egyházmegyék.

2010.03.16 08:18MTI

Németország után az elmúlt héten Ausztriában is szinte naponta tártak fel egykori diákok egyházi oktatási intézményekben elkövetett szexuális visszaéléseket, de rendszeres bántalmazásokról is beszámoltak.

Az ismertté vált esetek mindegyike évekkel vagy évtizedekkel ezelőtt történt. A múlt héten még arról számolt be a sajtó, 30 panasz érkezett az év eleje óta az egyházi "ombudsmani" hivatalokhoz, csaknem kétszer annyi, mint tavaly egész évben.

Az osztrák nyilvánosságot élénken foglalkoztatják az egyházi személyek által, illetve egyházi oktatási intézményekben elkövetett visszaélések. Az elmúlt napokban számos állásfoglalás jelent meg a sajtóban értelmiségiek, pszichológusok, volt növendékek és egyházi személyek részéről egyaránt. Egyesek a cölibátusban látják az esetek okát, illetve abban, ahogyan az egyház a nemiséghez viszonyul. Mások szerint nem lehet összefüggést vonni a papi nőtlenség és a bűncselekmények között. Ők arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyházon kívül is előfordulnak hasonló esetek. A visszaélési esetek nyomán felmerült, hogy hosszabbítsák meg a megrontás bűncselekmény elévülési határidejének meghosszabbításáról s vezessenek be feljelentési kötelezettséget az egyházi személyek számára.

Claudia Bandion-Ortner igazságügyi miniszter egyikre sem lát okot. Mint mondta, a határidő Ausztriában már jelenleg is hosszabb, mint Németországban, s hiba lenne minden gyanú esetén kötelezővé tenni a feljelentést. Jelenleg csak az orvosoknak és a hatóságoknak kötelességük bejelenteni, ha kiskorú megrontása vagy zaklatása jut a tudomásukra.

Az ismertté vált esetek még a korábbi éveken történtek, amikor olyan szabályozás volt érvényben, hogy az áldozatok nagykorúvá válásával megszűnik az elkövetők felelősségre vonásának a lehetősége. Werner Faymann kancellár az egyházak vezetőivel tartott hétfői - tavaly óta a második - találkozóján "száz százalékos feltárást" szorgalmazott, ugyanakkor óvott "a vádaskodásoktól és a gyűlölködésektől". A kormányfő szerint fel kell tenni a kérdést, hogy "szükséges-e valamin javítani, változtatni vagy szigorítani". Az osztrák katolikus püspöki konferencia szintén teljes körű kivizsgálást, emellett az eddiginél hatékonyabb megelőzést tart szükségesnek.

A botrányokra reagálva Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek, az osztrák katolikus püspöki konferencia elnöke "irányváltást" szorgalmazott egy belső egyházi újságban.

A visszaélések okainak feltárásához őszinteségre van szükség az egyházban, de a társadalomban is - írta. A bíboros az okok feltárásáról szólva a nőtlenség kérdését is megemlítette. Szóvivője utóbb hangsúlyozta: ez semmiképp sem jelenti azt, hogy a bíboros megkérdőjelezné a cölibátus intézményét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.